ZERO++ huset i Haiyan indviet

ZERO++ huset, som producerer 4 gange mere energi end det forbruger, er det første konkrete resultat af den samarbejdsaftale, Sønderborg Kommune har indgået med kinesiske Haiyan County – men ikke det sidste. 

I nærheden af huset vokser i de kommende år et helt nyt energivenligt byområde op.

I indvielsen deltog repræsentanter fra de otte danske firmaer, som har været med til at konstruere/bygge ZERO++ huset.


Fra indvielsen af ZERO++ huset ses fra venstre vicedirektør på EUC Syd - Hans Lehmann, borgmester i Haiyan - Zhang Jian, viceborgmester Aase Nyegaard, leder af Sønderborg-Haiyan aftalen - Poul Valdemar Nielsen, rådgivende ingeniør - Torben Esbensen, direktør i Danfoss Kina - Kjeld Stærk, generalsekretær Nicolai Prytz, direktør i Holip Hayan - David Lu, direktør i ProjectZero - Peter Rathje og viceborgmester i Haiyan - Sun Xiongwei.

Inddragelsen af borgerne er vigtig

Viceborgmester Aase Nyegaard sagde bl.a.:

- Jeg har hele tiden troet på dette projekt. Og det har jeg, fordi det fra starten stod klart, at vi deler fælles visioner på klimaområdet: Vi ønsker gennem en målrettet indsats at udforske de teknologiske muligheder for at bygge så energieffektivt som muligt, og vi ønsker samtidig at uddanne folk og påvirke borgerne til at agere energirigtigt. Og så ønsker vi i begge byer at skabe vækst og nye job.

Selv om klima- og energisamarbejdet med Haiyan er nyt, trak viceborgmesteren tråde til en fælles historisk fortid ved at fremhæve ZERO++ husets form og sammenligne den med et skib:

- Kun få km herfra lå der 23 danske skibe i 1864 – skibe der bragte porcelæn og møbler til Danmark. Så det er ikke nyt, at vi handler med hinanden, sagde hun og håbede, at fremtiden vil bringe meget mere samarbejde til gavn for såvel klimaet som jobskabelsen i begge lande.

Udstillingsvindue for danske løsninger

Generalkonsul Nicolai Prytz hæftede sig bl.a. ved, at Danmark i 1950 var et af de første lande, der anerkendte Kina, og at forholdet, som siden er skabt mellem de to lande, er karakteriseret af ”tæt venskab, gensidig tillid og fælles ambitioner”:

- Både Danmark og Kina er frontløbere inden for grøn teknologi. Derfor er et stærkt samarbejde mellem vore lande afgørende for, at vi begge har glæde af hinandens styrker, kompetencer og erfaringer, sagde han og håbede, at ZERO++ huset vil blive et kendt fyrtårn og udstillingsvindue for danske løsninger og visionært samarbejde.

- Jeg er løbende briefet om status på dette byggeri, og at stå her i dag og overvære indvielsen er et stærkt billede på, hvordan samarbejdet mellem vore to lande har nået et nyt niveau.

Torben Esbensen har designet husets energi


En glad Torben Esbensen foran det færdige ZERO++ hus i centrum af Haiyan.

Torben Esbensen var måske en af de gladeste gæster ved indvielsen, idet han med sit firma Dansk Energi Management & Esbensen har stået i spidsen for planlægningen af ZERO++ huset. Arbejdet har banet vejen for, at han også skal stå i spidsen for design og energiprojektering vedrørende den øvrige del af området Danish ZERO Carbon Street.

ZERO++ huset i Haiyan

Vidste du at

 • Huset betegnes som et ZERO++ hus, idet det producerer 4 gange mere energi end det forbruger.
   
 • Huset er konstrueret som et passivhus som energiforsynes med naturligt sollys samt energi fra bl.a. solceller, jordvarme, vindmøller.
   
 • Huset monitorer løbende husets energiforbrug, energiproduktion og luftforureningen omkring huset. Resultaterne vises på skærme ved indgangen til huset, så gæsterne kan følge både energiforbrug og -produktion.
   
 • Huset er bygget som demonstrationsprojekt og rummer både fælles og individuelle mødelokaler for husets brugere.
   
 • Husets energisystem er designet af Torben Esbensen og bygget med danske energikomponenter fra bl.a. Danfoss, Velux, Rockwool m.v.
   
 • ZERO++ husets rollemodel er Sønderborgs ZERO+ hus på Prins Henrik´s Avenue, som imidlertid ”kun” balancerer husets energiforbrug med egen energiproduktion fra solceller og varmepumper. Huset blev opført i 2008 og taget i brug i 2009.

Yderligere info

Poul Valdemar Nielsen
CD-Link
Telefon 5050-1445
email: pvn@cd-link.dk

Cookiepolitik