NULskrald i fuld gang!

Lav mindre skrald – du bestemmer selv hvordan. Sådan lyder opgaven til beboerne i 122 lejligheder i Morbærhegnet i Sønderborg.

I april lød startskuddet til NULskrald projektet med en rigtig "skraldefest". Her var naboer fra Morbærhegnet samlet i et stort telt for at høre om projektet.

Fem uger med mindre skrald

Projektet er meget enkelt: alle beboere skal i fem uger forsøge at lave så lidt skrald – restaffald – som muligt. Det kan de gøre ved at købe mere bevidst ind, sortere mere affald fra til genbrug og undgå madspild. Og projektet er allerede i fuld gang!

I løbet af de fem uger bliver affaldet løbende vejet for at se hvor langt beboerne kan komme ned. Projektet bygger på medbestemmelse – ideerne til hvordan de kan sortere og nedbringe affaldsmængden kommer fra dem selv.

Studerende med på sidelinjen

Forsøget i Morbærhegnet følges også af et hold ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet i Sønderborg. De stiller beboerne spørgsmål undervejs og arbejder med data fra vejningerne af affaldscontainerne i Morbærhegnet.

Der har tidligere været forsøg med Nulskrald i Vendsyssel og i Esbjerg. Her har beboerne halveret mængden af skrald. Erfaringerne fra Morbærhegnet skal både bruges til at tilrettelægge kommunens og forsyningens fremtidige service over for etageboliger og til at inspirere andre kommuner.

Gode tips 

Nulskrald i Sønderborg har sin egen Facebookside, hvor beboerne kan udveksle tips, stille spørgsmål og lægge billeder og videoer op fra deres hverdag med mindre skrald - og her kan alle interesserede følge med. Er du selv lidt i tvivl om, hvordan affaldet sorteres helt korrekt, så gå ind og "Synes godt om" siden, og bliv løbende klogere på, hvordan du kan sortere dit affald. 

Projektet gennemføres af Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning og er støttet af Miljøstyrelsen.

4. maj 2015

Gode råd

Gode råd til hvordan du kan skabe mindre affald kan ses her

Skraldefest

Projektet blev skudt i gang i april med en "skraldefest", hvor naboerne var samlet 

For yderligere oplysninger

Luise Hulgaard, Sønderborg Forsyning 
luhu@sonfor.dk

Cookiepolitik