It's do-able

Byernes indsats for klimaet gør en stor forskel - pointerede Aase Nyegaard på EnergyCities by-topmøde i Aberdeen forud for COP21.

Sønderborg er med til at påvirke dagsordenen for verdens klimamål gennem sammenslutningen EnergyCities, som netop har holdt årsmøde i Aberdeen.

"Jeg blev endnu engang bekræftet i, at vi som byer virkelig gør en forskel, når det handler om at skabe løsninger i klima- og energispørgsmål" Det siger Sønderborgs viceborgmester, Aase Nyegaard, efter hjemkomsten fra årsmødet i Energy Cities, en sammenslutning af 185 europæiske byer og kommuner, som går nye veje på energiområdet.


Aase Nyegaard i Aberdeen

Vejen til FN's klimatopmøde i Paris

Årsmødet, der blev holdt i Aberdeen i Skotland, var også en optakt til COP 21-topmødet, som skal foregå i Paris i december, hvor verdens lande skal forsøge at sætte nye klimamål. Paris er også medlem af Energy Cities, og Aase Nyegaard sad i en arbejdsgruppe sammen med viceborgmesteren fra den franske hovedstad, Celia Blauel.

"Vi kom frem til en fælles udtalelse, hvor vi opfordrer landene til at se på os byer i Europa og lade sig inspirere af vores ambitioner og af vores måde at samarbejde på i stedet for at konkurrere", fortæller Aase Nyegaard.

Borgere tager ejerskab

Med på konferencen havde Aase Nyegaard også sin egen lille dagsorden for Sønderborg, nemlig at byde ind på værtskabet for årsmødet, som snart skal besluttes for 2019.

"Byerne indtil da ligger fast, men det vil være fint i 2019, for til den tid har vi også et hotel, som har den fornødne kapacitet til den type konference", siger Aase Nyegaard, der også kom hjem med inspiration til nye initiativer, blandt andet fra Plymouth i England, hvor private borgere er gået sammen af om en fond til langsigtet investering i energirenovering af offentlige bygninger, og hvor deres investering har statsgaranti.

"Det er et fint udtryk for, at borgere tager ejerskab til byens klimamål. Det er vi i Sønderborg også et godt eksempel på", siger Aase Nyegaard. 

4. maj 2015

EnergyCities

EnergyCities er en sammenslutning af 185 byer som igennem 25 år har fokuseret på at skabe bedre klimaløsninger gennem bl.a. involvering af borgere.

EnergyCities har netop afholdt årsmøde i Aberdeen og vil sende klare budskaber til FN's COP21-konference, som afholdes i Paris i december 2015.

Læs mere her

For yderligere oplysninger

Aase Nyegaard 

Tlf.: 27 90 02 18

Cookiepolitik