Vejen til COP21 er grøn

Sønderborg satte COP21 fingeraftryk i Lyon.
ProjectZero-direktør Peter Rathje og viceborgmester Aase Nyegaard deltog primo juli 2015 i en forberedende COP21 konference i Lyon, Frankrig. Byer overalt i verden er allerede godt igang med deres klimaomstilling og konferencens formål var derfor bl.a. at sikre, at COP21 klimaforhandlerne inddrager den nye praksis i forhandlingerne.


Frankrigs præsident Francois Hollande

Den franske præsident opfordrede til handling

WSCT - World Summet Climate & Territories i Lyon samlede knap 1.000 repræsentanter for verdens byer, ledere fra virksomheder, nationale energistyrelser, NGO´er og klimaforhandlere m.v. Der var deltagere fra alle kontinenter og især Afrika´s udfordringer tiltrak stor interesse. Fra Danmark deltog ud over Sønderborg også Københavns kommune.

Der var massive opfordringer til handling heriblandt fra den franske præsident Francois Hollande og FN´s klima-chefforhandler Christiana Figueres. Francois Hollande slog fast, at det nu er "time to act", at vi alle er i samme båd og derfor både vindere og tabere (afhængigt af COP21´s resultater) og at der ikke er en "planet B", som kan redde jordens befolkning.

Også i Frankrig er der stor interesse for at koble klima, vækst og jobskabelse, idet arbejdsløsheden i mange byer tangerer 20%.

Mere optimistiske toner

- Der er enorme forventninger til, at der på COP21 i Paris indgås en bindende global klimaaftale. Klimaforandringerne præger hverdagen og giver overalt anledning til bekymringer hos borgere og virksomheder. Vurderet ud fra stemningen på konferencen i Lyon, så er jeg nu mere optimistisk med henblik på et positivt COP21 resultat, men der mangler stadig commitment fra 75% af verdens lande. Det er vigtig at Frankrig forbereder agendaen grundigt og at verdens byer synligt demonstrerer deres commitment til klimaomstillingen, således som vi gør i Sønderborg, siger direktør Peter Rathje, ProjectZero.

Sønderborgs "Charly-koncept" populært i Frankrig

Peter Rathje fokuserede i sit workshop-oplæg på hvorledes Sønderborg mobiliserer aktørerne i den lokale omstilling til CO2-neutralitet i 2029 bl.a. gennem ZEROfamilien, Charlie-vejledningen, ZEROsport, den grønne læseplan m.v. Aase Nyegaard opsummerede i plenum og opfordrede forhandlerne til at inddrage den lokale omstilling og de lokale løsninger i COP21-forhandlingerne.

 

 

30. november 2015 - 11. december 2015

COP21

COP21 finder sted i Paris, hvor alverdens lande mødes fra 30. november til 11. december i år. Ambitionen er at indgå bindende aftale som sikrer at de globale temperaturstigninger kan holdes indenfor 2 grader. Pt. peger FN´s seneste rapporter på at temperaturen vil stige 5,7 grader og at 2 graders scenariet derfor ikke længere er en option.

Læs bl.a. mere om COP21 i Paris HER

Cykeludlejning i Lyon


Lyon har et særdeles veludbygget offentligt transportsystem, som også tillader byens borgere at leje cykler (VELO)

 


Viceborgmester Aase Nyegaard i samtale med Dunkerque´s borgmester Damien

Yderligere oplysninger

Cookiepolitik