Sønderborg inspirerer Kina på klima

Kinesisk delegationsbesøg i Sønderborg samtidig med at Sønderborg blev præsenteret i Guiyang.  Styrket kinesisk interesse for byernes klimaløsninger.

Sønderborg Kommune, ProjectZero og Danfoss var værter for fredagens viceguvernør-besøg fra provinsen Liaoning, som med delegation besøgte Sønderborg på udkig efter inspiration til energieffektivisering.

Vice-guvernør Xue Heng udtrykte på Alsion stor respekt for byrådets opbakning til Sønderborgs omstilling og bekræftede provinsens interesse i at udbygge både dialog og samarbejdet med Sønderborg.


Liaonings vice-guvernør Xue Heng blev under besøget ZEROfan


Aase Nyegaard i Guiyang

Næsten samtidig stod viceborgmester Aase Nyegaard på talerstolen i Guiyang på årets store ECO-City konference, som samlede 2.000 inviterede gæster til 3 dages diskussioner om bæredygtig byudvikling i Kina den 26. - 28. juni 2015.

I Guiyang oplevede Aase Nyegaard ligeledes stor kinesisk interesse for Sønderborgs klimaindsatser og løsninger.

- Jeg synes, det er en påskønnelse af vores klimaindsats og af vores positive samarbejde med Kina omkring energi-effektivisering, som vi kan være stolte af i Sønderborg. Vi vil gerne dele vores viden og erfaringer med andre, for klimaforandringerne er en global udfordring, som vi må stå sammen om at løse. Og vi skal ikke alene tro, at vi kan bidrage – vi lærer også noget, når vi er i Kina. Og så er vores deltagelse med til at holde gryden i kog i forhold til at fastholde eksportmuligheder og dermed muligheden for nye arbejdspladser i Sønderborg, siger Aase Nyegaard.

I forbindelse med besøget i Kina besøger Aase Nyegaard også, sammen med vicedirektør Alfred Che, Sønderborgs sistercity Baoding syd for Beijing. Her er det bl.a. mulighederne for at udvikle et samarbejde omkring turisme, der er på dagsordnen.
 

Nu gør Kina noget ved sin CO2-udledning

Kina er verdens største udleder af CO2, men begge aktiviteter understreger at Kina har optrappet sit fokus på klimaomstilling i byerne og at denne indsats bakkes op af både regeringen og præsident Xi Jinpeng. Kina forventes således ultimo juni 2015 at indlevere klimaplan til FN´s klimatopmøde COP21; en plan som omfatter 6,6 billioner USD i energieffektiviseringer, vedvarende energi, atomkraft, CO2-opsamling, deponi m.v.

Kina er allerede godt igang med omstillingen og oplevede i 2014 et fald i kulforbruget, som sammen med den nye klimaplan giver grund til øget optimisme.  

 

30. juni 2015

Kina indsatser

Karsten Uno fra Regionsrådet orienterede bl.a. delegationen om Region Syddanmarks Kina-indsatser

 

COP21

FN’s store klimatopmøde, COP21, holdes i Paris i december 2015, og det er med til at skærpe opmærksomheden på Sønderborgs vision og erfaringer, idet der er behov for, at så mange byer som muligt bliver inspireret til at tage lignende ambitiøse klima-initiativer. 

Anshan-projektet sparer kul og CO2

Liaoning er Kinas nordøstligste region – ofte kaldet ”den gyldne trekant” på grund af sin placering mellem havet, det øvrige Kina og den koreanske halvø. I byen Anshan har Danfoss allerede vist vejen til energieffektiv fjernvarme ved at anvende spildvarme fra byens store stålværk.

Få yderligere oplysninger

Peter Rathje
peter.rathje@projectzero.dk

40408636

Cookiepolitik