ProjectZero er udrykningsklar

Gennem flere år har der været fokus på at forbinde by og land i Sønderborg Kommune. Det handler om at få flere til at vælge at bo i landsbyerne og arbejde i Sønderborg eller et andet sted. For at det skal lykkes, så skal der være en række tilbud, der gør det attraktivt at bo i landsbyerne. Der er 31 Landsbylaug i Sønderborg Kommune og alle fungerer som landsbyernes talerør via Landsbyforum til politikerne.

 

-De steder, hvor der er ildsjæle i Landsbylaugene, der virker det virkeligt godt, siger landdisktriktskoordinator Connie Skovbjerg. Hun sidder i sit eget lille sekretariat som landdistriktskoordinator, servicerer Landsbylaugene og står også til rådighed for Landsbyforum.

Det er beboerne i landsbyerne, der selv bestemmer, om de vil hjælpes ad med at gøre det lettere at starte virksomhed, styrke foreningslivet eller alt muligt andet. Og langt de fleste kender til ProjectZero og ved, der er penge at hente gennem klimarigtige besparelser. Det har blandt andet gjort, at der kom fjernvarme til Kær Halvø.

 

Oliefyrene skal ud

På sigt skal oliefyr skiftes ud med mere klimavenlige varmekilder og for at få spredt viden om mulighederne ud i alle hjørner og kroge af Als og Sundeved, arbejder Connie Skovbjerg og ProjectZero tæt sammen. Der er allerede afholdt flere informationsmøder i vinteren 2014/15 og der er nye idéer i støbeskeen, når vi nærmer os efteråret. Størstedelen af de resterende oliefyr er placeret i landdistrikterne og det tætte samarbejde med fokus på de energitunge varmekilder, skulle gerne resultere i en omstilling også i landdistrikterne.

Det klare budskab fra Connie Skovbjerg til deltagerne ved vinterens informationsmøder var:  -I får her en pose kaffe med jer hjem og så skal i drikke kaffe sammen! 
Så er grundlaget i orden og landsbyboerne kan få snakket tingene igennem med hinanden over en kop kaffe.

 

Vi kommer gerne ud

Det er ikke alle landsbyer, der har et velfungerende landsbylaug og det er ikke alle såkaldte mellembyer som Fynshav, der har et bylaug, som kan samle lokale mennesker.
Men finder de lokale mennesker en måde at invitere os på, så kommer vi gerne og deler ud af vores viden", siger Peter Rathje, direktør i ProjectZero. Han fortæller, at der skal komme et rimeligt antal mennesker, hvis ProjectZero skal komme.

- Det kunne da være fint, hvis vi kunne samles i Diamanten i Fynshav, så vi samtidig kan prøve at snakke med borgerne i Fynshav om, hvordan de forestiller sig Fynshav i år 2025, siger Connie Skovbjerg.

- Og vi kan hjælpe med Fynshav på vej som klimarigtig, så beboerne både bliver mere klimavenlige og sparer penge, siger Peter Rathje.

 

 

SønderborgNyt
Juni 2015

 

30. juni 2015

Følg med i landdistrikterne

www.sonderborgkom.dk kan du læse mere om Sønderborgs arbejde i landdistrikterne og om Landsbyforum.

 

Yderligere oplysninger

Connie Skovbjerg
cskb@sonderborg.dk

 

 

Cookiepolitik