Borgerne hjælper os på vej

Med målet om at kortlægge borgernes kendskab, holdninger og adfærd indenfor energiområdet, har ProjectZero just gennemført en borgerundersøgelse blandt Sønderborg Kommunes borgerpanel. Resultatet er lærerigt og essentielt i ProjectZeros videre arbejde med borgerinvolvering.

Mange af panelets medlemmer har været behjælpelig med svar, hvilket giver ProjectZero fin indsigt i, hvordan energibesparelser, renovering og energirigtig adfærd formidles ud til alle borgere i hele Sønderborg-området.

Undersøgelsen viser generelt er borgerne i Sønderborg Kommune er opmærksomme på energibesparelser i egen bolig, både når det gælder forbedring af boligens indeklima og adfærd. Men der hersker tvivl om der overhovedet kan indhentes flere energibesparelser i hjemmene!

Heldig paneldeltager

I forbindelse med undersøgelsen blev der udloddet en gavekurv. Vinderen blev udtrukket blandt de mange besvarelser. Dorte Pabst Rasmussen fra Iller på Broagerland blev den heldige.

Dorte Pabst Rasmussen bor selv i et nybygget parcelhus, hvor der er tænkt energirigtigt fra starten.
- Vi ville så gerne bo her, men huset der stod på grunden var af så dårlig stand, ikke mindst energimæssigt, at vi besluttede os for at rive det hele ned og bygge et nyt hus, hvor vi skulle tænke så lidt som muligt på energiforbruget, fortæller Dorte Pabst Rasmussen. Vi ville gerne have haft solceller integreret i taget, men det var desværre ikke en mulighed, da vi startede.

Økonomiske gulerødder

Der er ingen tvivl om at økonomi for den enkelte borger, spiller den største rolle i omstillingen til et CO2-neutralt Sønderborg-område. Derfor viser undersøgelsen at alle former for tilskud til energirenovering er den største økonomiske gulerod blandt boligejerne, for at igangsætte en renovering med energibesparelser for øje. Og besøg af en energivejleder eller – rådgiver i boligen er interessant, men prisen for dette skal holdes betydeligt nede.

 

Tusind tak til alle deltagere i Borgerpanelet.

22. juni 2015

Hvad gør du?

Hvis naboen sparer 1.500 kr. på elregningen, hvad gør du?

Bor du i leje- eller andelsbolig er der større handlekraft og ønske om at kunne gøre det samme som naboen, end hvis man selv ejer sin bolig viser undersøgelsen. Som også pointerer at inspiration fra venner og netværk til energibesparelser er af stor vigtighed.

Yderligere oplysninger

Louise Johnsen
louise.johnsen@projectzero.dk

 

Cookiepolitik