I 11. time lykkedes det sent lørdag aften de franske topforhandlere at opnå enighed blandt de 195 deltagende lande, heriblandt USA og Kina. FN har skabt en ny global klimaplatform, som skal sikre at temperaturstigningerne holdes under 2° C.
Aftalen indebærer, at der globalt skal investeres 100 milliarder dollars i klima-omstilling af byer og samfund.
Sønderborg som grønt demonstratorium
- Vil man opleve byernes klimaomstilling, så skal man tage til Sønderborg, sagde Fleming Voetmann, Public affairs director på Danfoss, søndag aften til TV2-nyhederne, da han viste rundt i Sønderborgs demonstratorium.
For på Danfoss er der ingen tvivl om, at COP21-aftalen vil øge efterspørgslen efter løsninger og eksempler på byer, som allerede er godt i gang.
- På COP21 har verdens byer lært om grøn fjernvarme og energieffektive bygninger som klimarigtige løsninger – og det vil betyde øget vækst for Danfoss på vore varmeløsninger til byerne og energieffektivisering af boliger og supermarkeder, udtaler en synlig tilfreds Fleming Voetmann, som også var COP21-aktiv i Paris.
Byer, søm & skruer skal accelerere omstillingen
Der er slået søm i og etableret skrue-mekanismer, som skal fin-tune indsatserne så de rammer 2° C eller mindre over de kommende år, men allerede nu er klimatænkningen ændret: det bliver et stort farvel til de fossile brændsler og velkommen til stor-skala energieffektivisering og vedvarende energi.
Og byerne spiller en helt central rolle i at accelerere indsatsen. Det bekræftede Paris deklarationen, som 400 borgmestre underskrev primo december. Heriblandt Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Verdens byer har som noget nyt taget et medansvar for omstillingen og staterne bakker nu op med COP21-rammesætningen.
Borgerne, virksomheder og byrådet bakker op
Sønderborgs ProjectZero er født med præcis den samme tænkning omkring klimaomstillingen: indsatsen skal drives i et offentligt privat samspil med aktiv deltagelse af borgere, virksomheder, skoler, forsyningsselskaber m.v.
I Sønderborg samtænker byrådet allerede områdets klimaindsatser og vækstskabelse; Sønderborg har siden 2007 haft ambitioner om at være global frontløber for byernes klimaomstilling. COP21-aftalen vil styrke verdens interesse for Sønderborgs omstilling og tiltrække endnu flere virksomheder, innovation, erhvervsturisme og konferencer.
- Et stort tillykke til verden med den nye aftale og ligeledes til Sønderborgs mange frontløbere, efter COP21 giver det endnu mere værdi og effekt for Sønderborg at være helt i front med indsatsen, udtaler en glad Peter Rathje, ProjectZero.