Energirigtigt køleskab?

Hvis du udskifter dit gamle køleskab med et nyt og samtidig følger et par gode råd, kan du spare penge på elregningen. 


Vælg køleskab efter behov

Pladsen i køleskabet, du ikke bruger, koster også penge at køle ned. Vælg ud fra husstandens størrelse og antallet af ugentlige indkøb. Et køleskab på 150-200 liter rækker som hovedregel til 3 til 4 personer.

Undgå at dække ventilationen til

Sørg for, at der er plads omkring køleskabet. Undgå at dække ventilationen til, og følg i det hele taget producentens manual til placering af køleskab.

Placer køleskabet et køligt sted. Undgå at det står i nærheden af en radiator eller i direkte solskin. 

Del den varme mad op i mindre portioner

Varm mad du vil gemme, skal kun lige dampe af, før det sættes i køleskabet. Bakterierne vokser hurtigt, hvis den varme mad står ude ved stuetemperatur. Fordel større portioner i mindre beholdere, så bliver maden hurtigere kølet ned.

Hvis det er koldt, kan du sætte den varme mad udenfor, før det kommer i køleskabet. Så undgår du at køleskabet og den resterende mad varmes op.

Hold køleskabsdøren lukket

Energikontoen trækker du på, hvis køleskabsdøren åbnes ofte og længe. Du kan eventuelt indrette dit køleskab på en måde, så du altid ved, hvor maden er, og ikke skal bruge tid på at lede efter det.

Mål køleskabstemperaturen

Den ideelle temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Lavere temperaturer bruger mere energi, mens højere temperaturer fører til hurtigere fordærv af maden. Mål temperaturen i køleskabet ved at placere et glas vand med et termometer i det.

Brug fryseren som hjælp ved store indkøb

Store indkøb kan tage tid om at køle ned og det kan tage tid for køleskabet at få temperaturen ned igen. Varer, der er letfordærvelige, som fx fisk og hakket kød kan du med fordel lægge i fryseren et par timer, inden de lægges i køleskabet. Dog ikke så længe, at de begynder at fryse.

Temperaturen må ikke nå at blive for høj i fødevarerne på vej hjem fra supermarkedet, og før de ender i køleskabet. Undgå derfor lange køreture eller brug termoposer.

Læs også Forbrugerrådet TÆNKs test af køleskabe her

7. december 2015

Standby-forbrug

Standby-forbruget er som regel unødvendigt forbrug, som nemt kan slukkes for eller reducere uden det går ud over din komfort i hverdagen. Op mod 15 % af en husstands elforbrug er standby-forbrug.

Er du kunde hos SE kan du nemt danne dig et billede over dit standbyforbrug og dermed få en idé om, hvor meget du kan spare.
Klik ind på www.SE.dk/minside og se dit forbrug helt ned til pr. time i din husstand.


Dette overblik viser på en overskuelig måde hvor meget strøm du bruger når du ikke er hjemme eller om natten, hvilket er potentielle sparemuligheder.

Hvad skal jeg købe?

Læs desuden Energistyrelsens anbefalinger til dig som forbruger, der guider i dit køb af nye hvidevarer.

Hent den her

For yderligere information

Pernille Beck
pernille.beck@projectzero.dk

Cookiepolitik