Byerne vil klimaet!

Efter fredagens imponerende borgmestermøde på Paris' rådhus kan ingen længere være i tvivl: Verdens byer og borgere bakker 100% op om en styrket klimaindsats. Sønderborg var med, både til borgmestermødet fredag og i Le Bourget, hvor det hele foregår.

Mere end 400 borgmestre fra hele verden, repræsenterende byernes internationale netværk og samtidig mere end 50% af verdens befolkning. De var fredag samlet på rådhuset i Paris, hvor den ene klimadebatrunde afløste den anden – kun afbrudt af Frankrigs præsident François Hollande, globale skuespiller-kendisser, Al Gore og erhvervsledere fra store globale virksomheder, som alle udtrykte deres ubetingede opbakning til en styrket og action-orienteret klimaindsats.

We shape the future

- Byerne står i første række og rammes når klimaet ændres, men sammen kan vi ændre spillet. Vær ambitiøse og skab actions. We shape the Future, tordnede New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg i en af sine mange taler.
Michael Bloomberg er af FN udpeget som særlig klimaudsending og havde med Bloomberg Philanthropy midler finansieret fredagens arrangement.

Borgmestrene underskrev Paris klimadeklarationen, som understreger behovet for et bottum-up drevet lokalt samarbejde, som også involverer virksomheder og finanssektoren – fuldstændig som Sønderborgs ProjectZero.
Paris deklarationen (læs mere her) blev på mødet overdraget til Ban Ki-moon, som står i spidsen for FN´s COP21 klimaforhandlingerne i Paris.

Det er nu helt op til de nationale klimaforhandlere i uge 50/2015 at skabe konsensus om den bindende globale klimaaftale, som skal sikre at Jordens temperaturstigninger holdes under 2 grader C. Det er en kæmpe opgave; men også en aftale, som hele verden venter på skal falde på plads.

Sønderborgs borgmester underskrev Paris deklarationen

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen var blandt de deltagende borgmestre og underskrev sammen med de øvrige 400 borgmestre Paris deklarationen. Erik Lauritzen deltog ligeledes lørdag i C40 og Realdania`s debat om Compact of Mayors (CoM), som Sønderborg underskrev i september og allerede opfylder alle rapporteringskrav til. CoM udgør et styrket og formaliseret grundlag for byernes videnudveksling og samarbejde både hvad angår CO2-reduktioner og klimatilpasning.

- Det har været fantastisk at deltage i COP21-arrangementerne og især at opleve hvordan verdens byer bakker op om en styrket klimaindsats. Sønderborg er med Compact of Mayors tidligt med inde i kernen af dette samarbejde. Og jeg er overbevist om, at Sønderborgs klimaindsatser både vil få positiv effekt på klimaet og bidrage til vækst for de mange involverede Sønderborg-virksomheder, udtaler borgmester Erik Lauritzen, netop hjemvendt fra Paris.

Borgmesteren havde i Paris følgeskab af direktør Peter Rathje, ProjectZero.

Også Sønderborgs klimaaktivist og –ildsjæl, Feres Mezghani, var i Paris for at promovere Sønderborg deklarationen (læs mere her) og diskutere klimaindsatser med både NGO´er og borgmestre.

Sønderborg klimaaktivist i Paris

Lørdag eftermiddag kulminerede indsatsen med Feres' deltagelse på en koreansk panel-debat ”Energy Citizenship and Energy Democracy”, som var arrangeret af Seouls borgmester Won-Soon Park, som også er formand for det store ICLEI bynetværk. Til panel-debatten diskuterede Feres sammen med det øvrige panel og deltagerne, best practice erfaringer med styrket inddragelse af borgere og lokalsamfund i klimaomstillingen.

- Jeg var glad for at opleve at verden leder efter løsninger for klimaindsatsen. Løsninger som Sønderborg kan levere. Jeg løb hurtigt tør for informationsmateriale og folk ville vide mere, fortæller Feres efter sin deltagelse på COP21.

Feres studerer pt. til civilingeniør i Berlin, men har et stort hjerte i Sønderborg, hvor han er opvokset og opflasket med ProjectZero-visionen. Feres har arbejdet på ProjectZero-sekretariatet med bl.a. landdistrikterne, deltaget i klimakonferencen på Alsion primo oktober 2015 og været medarrangør af klimamarchen i Sønderborg den 29. november 2015.

7. december 2015

Compact of MayorsSønderborg tilsluttede sig Compact of Mayors i September 2015. Compact of Mayors har netop kvitteret for optagelsen og godkendt Sønderborg på alle fire parametre: Engagement, målsætning, plan og resultater. Det er en kvittering, som andre byer er år om at få.

Se omtalen af Sønderborg på Compact of Mayors hjemmesiden

For yderligere information

Peter Rathje
peter.rathje@projectzero.dk

Cookiepolitik