Høruphav-borgere varmer sig på SuperBrugsens kølesystem

SuperBrugsen i Høruphav på Als kan nu også kalde sig fjernvarmeleverandør - takket være et samarbejde mellem Danfoss, Sønderborg Fjernvarme og SuperBrugsen. Borgerne omkring SuperBrugsen får fjernvarme leveret fra SuperBrugsens overskudsvarme fra køleanlægget og medvirker til at spare klimaet for CO2-udledning. 

Godt 20 danske supermarkeder afleverer, som i Høruphav, nu deres overskudsvarme til fjernvarmenet. Med den nye investering kommer SuperBrugsen til at gøre en stor forskel for klimaet og Danfoss kan bruge demonstrationsanlægget i Høruphav til at levere tilsvarende løsninger til supermarkeder rundt i verden; således at klimaet spares for CO2-udledning og skabes vækst i lokale installationsvirksomheder.

Stort forretningsperspektiv for Danfoss

-I øjeblikket ser vi muligheder i, at kølesystemer ikke kun i Danmark, men mange steder i verden, bliver en integreret del af det distribuerede fjernvarmenet. Det betyder, at et supermarked med et større køleanlæg, går fra at være en forbruger til også at være energileverandør, siger Danfoss ingeniør Torben Green, der har været med til at udvikle løsningen i Høruphav.

Store besparelser på klimakontoen

SuperBrugsen i Høruphav sparer i forvejen over 200.000 kr. på gasregningen om året og reducerer CO2-udledningen med 34 % ved at bruge overskudsvarmen fra køleanlægget til varmt vand til f.eks. rengøring, og med den nye fjernvarmetilkobling får SuperBrugsen så yderligere en indtægtskilde ved at sælge fjernvarme til forbrugerne fra Sønderborg Fjernvarme. Investeringen tilbagebetales i løbet af kun et år.

Forsyner nu 16 privatboliger

At Sønderborg Fjernvarme nu aftager overskudsvarme fra SuperBrugsen i Høruphav er helt i tråd med fjernvarmens vision om at distribuere og udbrede grøn fjernvarme.

-Beregningerne viser, at overskudsvarmen fra SuperBrugsen årligt vil kunne forsyne 16 såkaldte standardejendomme på 130 m2. Projektet er forløbet godt i tæt samarbejde med såvel Danfoss som SuperBrugsen, oplyser afdelingsleder Jan Due Kristensen fra Sønderborg Fjernvarme.


Læs SMV-casen for Superbrugsen i Høruphav her.pdf

Sønderborg LokalTV har optaget udsendelse om SuperBrugsens deltagelse i Sønderborgs store omstilling.
Se udsendelsen i De gode ZERO-eksempler her
 

20. april 2015

Køleanlæggets maskinrum


Uddeler Ole Høj Lauridsen viser rundt i køleanlæggets maskinrum, hvor spildvarmen genereres som en del af køleprocessen

Sådan virker det:

I princippet kan alle supermarkeder, der ligesom SuperBrugsen i Høruphav ligger tæt på en fjernvarmedistributør, levere varme fra køleanlægget til borgerne i nærområdet. Den største udgift til at etablere fjernvarme er udgravningen til fjernvarmerørene og så skal der købes en pumpe. Resten klarer køleanlægget.

Løsningen i Høruphav er udviklet i samarbejde med Kellmanns VVS & Blik, Vojens Køleteknik, Sønderborg Fjernvarme, CLEAN og Danfoss.

Tilkoblingen til fjernvarmen


Ud over en pumpe og en måler er der ikke megen teknik i tilkoblingen til fjernvarmen

Yderligere oplysninger

Jan Due Kristensen,Sønderborg Fjernvarme, T 3058-0444
Jan Eric Thorsen, Danfoss varme, 
T 3058-0444

Cookiepolitik