Sønderborg markerer sig på konference i Kina

Sønderborg er på podiet, når Kinas klima- og energiministerium i næste uge har en urbaniserings-konference i Tianjin i det nordøstlige Kina. Viceborgmester Aase Nyegaard er inviteret til at fortælle om Sønderborg som "det gode eksempel".

Kina har i disse år stærkt fokus på, at nye bydele udvikles på en bæredygtig måde. Befolkningen flytter i hæsblæsende tempo fra land til by, og derfor er mange kinesiske byer i gang med at planlægge og bygge nye bydele med plads til hundredtusindvis af mennesker. Bæredygtighed er nøgleordet for disse kæmpe-projekter, og det er her, Danmark øjner store eksportmuligheder.

Sønderborg har tidligt og på politisk niveau plejet forbindelser til Kina, og Sønderborg er derfor i panelet som "det gode eksempel", når der den 23. og 24. september er urbaniserings-konference og -workshop i Tianjin. Byen ligger på Kinas østkyst og er også hovedsæde for Danfoss Kina.

- Kineserne er meget interesseret i den omstilling til bæredygtighed, som vi med ProjectZero er i gang med i Sønderborg. Det er de blandt andet, fordi der er tale om et offentligt-privat projekt, som indebærer en høj grad af inddragelse af borgerne, og fordi de oplever, at vi har stærke teknologiske løsninger. De vil gerne ha', at vi hjælper med at vise vejen. Det gør vi gerne, men samtidig arbejder vi naturligvis målrettet på, at de skal købe viden og produkter af os, så vi styrker erhvervslivet og skaber arbejdspladser i Sønderborg, siger Aase Nyegaard.

Klima- og energiministeriet i Kina arrangerer konferencen med det danske Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter og Det Danske Energiagentur som medarrangør i den workshop, hvor Sønderborg er med som rollemodel. Workshoppen har også indlæg ved blandt andet borgmesteren i Haiyan og Danfoss Kinas vicedirektør, Alfred Che.Her ses Baodings borgmester Li Qian og tidligere borgmester Aase Nyegaard, da en Sønderborg-delegation i 2012 besøgte de kinesiske byer Baoding, Tianjin og Dalian, og hvor anledningen til besøget var den officielle underskrivelse af Friendship City-aftalen med Baoding

- Konferencen handler om, at det øvrige Kina gerne vil lære af blandt andet det, der sker i Haiyan. Ved at udpege Haiyan som model for bæredygtighed har den kinesiske regering også peget på det stærke danske fingeraftryk, der er på udviklingen i Haiyan. Her bygges frem til 2030 en ny bydel på hele 15 kvadratkilometer, og Sønderborg er i dén grad i billedet her - bl.a. med et 300 kvm stort CO2-udstillingshus. Ingeniør Torben Esbensen, Sønderborg, har været med til at designe huset, og det præsenterer en række danske produkter, bl.a. fra Danfoss, siger Poul Valdemar Nielsen, projektleder i Sønderborg Kommune for Haiyan-samarbejdet.

Efter opholdet i Tianjin rejser Poul Valdemar Nielsen videre til Haiyan, som ligger længere sydpå, for at følge den videre udvikling i byprojektet, men også for at udvikle et samarbejde omkring undervisning, som bl.a. inddrager EUC Syd i Sønderborg og Gråsten Landbrugsskole.

Læs magasinet Green Urban Denmark, som er produceret med henblik på blandt andet konferencen i Tianjin. Det præsenterer klima- og energiarbejdet, som det foregår i Sønderborg, Aarhus og København.

17. september 2014

For yderligere oplysninger:

Viceborgmester Aase Nyegaard, tlf. 2790 0218
eller projektleder Poul Valdemar Nielsen, tlf. 2790 5469

17. september 2014

Cookiepolitik