GRØNT lys over Sønderborg

Udsigt til mere gadelys i Sønderborg Kommune vækker begejstring

Sønderborg Kommune har indkøbt 13.000 nye og strøm-besparende gadelamper. Fremover skal kommunens gader oplyses af energibesparende LED-lamper, og det betyder inden længe overskud i regnskabet og mere lys på gaden om natten.

Kommunen har forsøgt at spare på elforbruget ved at slukke for gadebelysningen i udvalgte områder, men med den nye belysning bliver det ikke nødvendigt, idet alle gadelys bliver tændt igen, i takt med at de gamle lamper bliver skiftet.

Mange borgere har udtrykt stor tilfredshed med udsigten til mere lys i gaderne, og på denne side kan du se, hvor og hvornår der bliver udskiftet gadelys i netop dit område.


Stor besparelse på kommunens elregning

De nye LED lamper bruger væsentlig mindre energi end de gamle, og de holder meget længere.

"Selvom vi indenfor de næste to år tænder alle gadelys igen og har dem tændt hele natten, kommer vi til at spare 1,4 MWH om året. Det er over en tredjedel af, hvad vi normalt bruger på gadelys og svarer til 300 husstandes årlige elforbrug", fortæller Lene Sternsdorf, klimakoordinator i Sønderborg Kommune.

Lamperne er intelligent styret, hvilket blandt andet betyder, at de kan dæmpes i nattetimerne, frem for at de bliver slukket helt. De vil typisk blive dæmpet fra kl. 22.00 til kl. 6.00.


LED lamper har et mere direkte lys

LED lamper har et mere direkte lys end mange af de eksisterende gadelamper. Det betyder, at de lyser på vejen, frem for i haver og soveværelser. Nogle steder vil det opleves som om, der er mindre lys end tidligere, men lyset på vejarealet vil være det samme som før eller bedre.

"Der er rigtig mange hensyn at tage, når der sættes nye lysmaster op. Vi vil gøre meget, for at skaffe det bedst mulige lys, inden for de givne rammer og til mest mulig gavn for vores borgere", siger Lars Merrild Overgaard fra afdelingen Veje og Trafik i Sønderborg Kommune.

Du kan anmelde defekt gadelys på kommunens hjemmeside.

30. september 2014

For yderligere oplysninger:

Lars Merrild Overgaard
88 72 55 77


30. september 2014

Cookiepolitik