Grøn Guerilla

Fremtidens muligheder – nutidens handlinger

Sønderborgs omstilling er drevet af ildsjæle og begejstring, og Sønderborg er allerede i dag fokuseret på naturvidenskab, ny teknologi og løsninger - og inddragelse af borgere og virksomheder.

Derfor stikker Sønderborg af fra andre kommuner og får dukserollen i projektet DK2050, hvor ti kommuner, fire ministerier, tre regioner, fonde og private virksomheder er gået sammen med Dansk Arkitektur Center for at tænke nyt og opstille konkrete scenarier for, hvordan vi kan bo og leve bæredygtigt i 2050.

Grøn Guerilla

Kommunerne og regionerne er blevet placeret i fire forskellige scenarier, Sønderborg i ”Grøn Guerilla”.

Grøn Guerilla er et fremtidsscenarie, hvor det ikke er lykkedes at skabe stærke klimaaftaler hverken for staten eller internationalt. Alligevel har Sønderborg opnået 100 % CO2-neutralitet, fordi borgere og virksomheder har taget sagen i egen hånd. Det vil være enestående, og det vil gøre Sønderborg til et attraktivt område, hvor det ellers typisk er hovedstaden, der suger ressourcerne til sig.

- Der sker jo allerede rigtig meget i dag i Sønderborg, når det kommer til CO2-reduktion og grøn omstilling. Det er ProjectZero et rigtig godt eksempel på. På den baggrund er det ikke urealistisk at forestille sig, at både privatpersoner og mindre virksomheder i Sønderborg vil arbejde for en grøn omstilling, hvis den bliver nødt til at komme ”nedefra". Helt konkret kan man sagtens forestille sig landbrug med omfangsrige solcelle-marker, siger Nadeem Niwaz, der er projektleder og ekspert i energiforhold hos Rambøll.


Aase Nyegaard præsenterer Green Guerilla projektet.JPG
Aase Nyegaard, viceborgmester, præsenterer Green Guerilla scenariet sammen med kommunens Vivian Krøll (Planchef), Henriette Pilgaard (journalist), Marie Grove Ingridsen (DK2050-projektleder) og Gitte Westphalen Mathiesen (byplanlægger)

ProjectZero med i den afsluttende paneldebat

Skal det lykkes for Sønderborg, vil det forudsætte, at man både lokalt og nationalt forstår at skabe de bedst mulige rammer for omstillingen.

Onsdag den 5. november blev de færdige scenarier præsenteret og debatteret på DK2050 konference i København. Her deltog
ProjectZeros Peter Rathje i en afsluttende paneldebat sammen med blandt andre Steen Gade fra SF, Uffe Elbæk fra Alternativet.

Debatten fokuserede bl.a. på vigtigheden af statens rolle i omstillingen, således at hele Danmark kommer i mål i 2050. I Sønderborg er ambitionen dog uændret at blive CO2-neutral allerede i 2029, 20 år før resten af Danmark!

Unprepared.JPG


Der er IKKE sat punktum for debatten i Sønderborg

I Sønderborg blev der i maj 2014 afholdt DK2050-workshop med borgere og byrådet. Læs mere om workshoppen og dens konklusioner her

Sønderborg deltog også på Folkemødet 2014 på Bornholm både med eget DK2050-debatindslag og i paneldebatter med deltagelse af viceborgmester Aase Nyegaard, formand for kultur- og fritidsudvalget Charlotte Riis Engelbrecht, byens unge og ProjectZeros Peter Rathje. Læs rapporten fra Sønderborgs deltagelse på Folkemødet 2014 her

- Vi vil arbejde videre med, hvordan vi får lagt de rigtige spor ud i fremtiden i forhold til den viden, vi har fået i projektet. Den giver et godt grundlag. Og vi vil naturligvis fortsætte med at inddrage vores borgere og virksomheder, siger viceborgmester Aase Nyegaard, som har deltaget aktivt i DK2050-projektets mange møder i både Danmark og udlandet.

I Sønderborg fortsætter DK2050-debatten i det nye år med deltagelse af både politikere, borgere og virksomheder – samtidig med at hele Sønderborg-området agerer i ProjectZero handlesporet.

11. november 2014

11. november 2014

FAKTA OM DK2050-projektet

DK2050 udvikles og drives af Dansk Arkitektur Center (DAC) i et partnerskab med Realdania og den danske stat ved Kulturministeriet, Miljøministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

De ti deltagende kommuner er ud over Sønderborg:

 • Aalborg
 • Aarhus
 • Ringkøbing-Skjern
 • Fredericia
 • Middelfart
 • Odense
 • Kalundborg
 • Høje-Taastrup
 • København.

Tre regioner deltager:

 • Region Syddanmark
 • Region Nordjylland
 • Region Hovedstaden

Rambøll og Grundejernes Investeringsfond er ligeledes partnere i projektet, med DAMVAD og Kairos Future som analysepartnere.

De deltagende arkitekter er Mutopia, SLETH og WE architects.

Videnspanelet består af Prof. Katherine Richardson KU, Prof. Mark Lorenzen CBS, Prof. Brian Vad Mathiesen AAU, Prof. Gertrud Jørgensen KU.

Dansk Arkitektur Center er overordnet projektleder.

Læs mere om projektet på DAC´s hjemmeside HER.

Sønderborgs deltagelse i DK2050 er muliggjort gennem økonomisk støtte fra Linak, Bitten og Mads Clausens Fond, SET Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter og Byrådet.

Kontakt ProjectZero for at få tilsendt projektets rapporter.


Jesper Nygaard adm. direktør i Realdania i diskussion med journalist Martin Krasnik Green Guerilla.JPG
Jesper Nygaard, adm. direktør i Realdania i diskussion med journalist Martin Krasnik


DK2050 5.11.2014 Peter taler.jpg
ProjectZeros Peter Rathje deltog i den afsluttende paneldebat

Kontaktpersoner

 • Aase Nyegaard, viceborgmester i Sønderborg Kommune, Fælleslisten, telefon: 27900218, any@sonderborg.dk
 • Nadeem Niwaz, projektleder og ekspert i energiforhold hos Rambøll, telefon 51618331, ndn@ramboll.dk
 • Kent Martinussen, adm. direktør for Dansk Arkitektur Center, telefon 26998833, km@dac.dk
 • Peter Rathje, adm. direktør for ProjectZero, telefon 40408636, peter.rathje@projectzero.dk

Cookiepolitik