Gråsten Slot er grøn duks i slots-klassen

Vore slotte og fredede bygninger har særlige udfordringer, når der skal spares på energien. I Sønderborg Kommune gælder det i særdeleshed de 4 slotte i Sønderborg, Augustenborg, Nordborg og Gråsten. Der skal passes særligt på møbler, tapeter og gardiner, og de gamle bygningers mure, træværk og etageadskillelser bliver mere udsatte for nedbrydning, hvis ikke indeklimaet bliver styret.

Derfor har Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE) gennemført forsøgsprojektet: 'GRØNNE SLOTTE, Spar på varmen - bevar kulturarven' i samarbejde med Realdania. Projektet skulle finde frem til de metoder, der bedst kunne give resultater på energiregningen uden at ødelægge bevaringsværdige bygninger eller inventar.

Gråsten Slot deltog i forsøgsprojektet og forsøget viser, at der i Gråsten kan spares 40-50 % gennem fast temperatursænkning samtidig med en fastholdelse af luftfugtighed på 40-50 %.

Læs forsøgsprojektets hovedkonklusioner her

Hent den fulde rapport i Dropbox her


Gråsten Slot


- Det er en fin balance, der skal opretholdes. Vi er meget glade for, at det er lykkedes, at finde frem til enkle og meget anvendelige metoder, der kan give en økonomisk gevinst og samtidig bevare vores kulturarv endnu bedre. Den slags projekter ligger fuldstændig i forlængelse af styrelsens strategi, og derfor er vi allerede begyndt at implementere resultaterne andre steder", forklarer Teknisk Direktør i SLKE (Slotte & Kultur Ejendomme), Nikolaj Jensen.

Forsøgets resultater er godt nyt for Sønderborgs ProjectZero og visionen om at skabe et CO2-neutralt Sønderborg, hvor netop en reduktion af bygningernes energiforbrug spiller en afgørende rolle.

Se listen over fredede bygninger i Sønderborg Kommune her

Udløsning af besparelser som på Gråsten Slot forudsætter dog et tilsvarende brugsmønster.

Danfoss leverede elektroniske termostater og linksystem til forsøgsprojektet.


4. marts 2014

3. marts 2014

Information om forsøgsprojektet

For mere information om forsøgsprojektet GRØNNE SLOTTE kontakt:

  • Projektleder i Slotte & Kultur Ejendomme (SLKE) Lars Kirkeby, tlf. 33 95 40 82, mail lkk@slke.dk
  • Projektleder i Realdania Eske Møller, tlf. 70 11 66 66Slotskirken på Gråsten Slot

Grønne Slotte

Forsøgsprojektet Grønne Slotte blev gennemført på henholdsvis Gråsten Slot og Fredensborg Slot som et samarbejde mellem Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Realdania, Nationalmuseet, Grontmij, Dansk Bygningsanalyse og Danfoss A/S.

Cookiepolitik