Sønderborg Lufthavn dropper alle oliefyr

13.200 kvm store bygninger og hangarer i Sønderborg Lufthavn bliver i fremtiden opvarmet med fjernvarme. 166.000 liter olie er det årlige forbrug til opvarmning af de nuværende lufthavnsbygninger. Det sættes der nu en stopper for, og varmekilden udskiftes til den langt mere CO2-neutrale fjernvarme.

Med så store årlige udgifter til varme var alle otte selskaber, der har til huse i Sønderborg Lufthavn, slet ikke i tvivl om fordelen ved at få fjernvarmen helt ud på Kær Halvø, og da landsbyen Kær fik fjernvarme, var grundlaget for at føre varmen videre til lufthavnen endnu bedre.

Lufthavnschef Anders Sørensen er klar over, at det ikke var noget lille projekt at kaste sig ud i, men det giver god mening. - Når portene til hangarerne lukkes op, så ryger varmen ud, og det tager tid at få hangarerne varmet op igen, derfor er der god mening i at tænke fornuftigt og energibesparende, fortæller Anders Sørensen.


De sidste fjernvarmerør er klar til at blive lagt i jorden

Oliefyret gik i sommeren 2013

Da oliefyret i selve lufthavnsbygningen stod af i sommeren 2013, var Sønderborg Fjernvarme straks på pletten og sørgede for en midlertidig løsning, så ingen flypassagerer og medarbejdere skulle fryse, indtil fjernvarmen er etableret i august 2014.

Der lægges lige nu fjernvarmerør fra Kær landsby til lufthavnen, og det er et større projekt at få varmen ledt helt ud til lufthavnen, men en lille pumpestation på halvvejen gør det muligt.

Erik Wolff, direktør i Sønderborg Fjernvarme, glæder sig over, at det er lykkedes at få lufthavnsprojektet sat i gang. - Det er fantastisk, at lufthavnen vil være med. Det er økonomisk smart for alle parter, for lufthavnen er en stor varmeforbruger på niveau med hele Kær by, fortæller Erik Wolff.

Energibesparelserne batter

Der er store energibesparelser at hente ved omlægning til fjernvarme. Driftschef Torben Kristensen har regnet på fordelene, både for lufthavnen og for de otte baseselskaber.

- De udgifter vi har ved etableringen af fjernvarmen kan tjenes ind på 2 år, og de store energibesparelser vi får, kan fuldt ud finansiere de installationer af fjernvarmeunits der skal til, fem forskellige steder i lufthavnen, fortæller Torben Kristensen.

Og lufthavnens arbejde med energibesparelser er først lige begyndt. Lufthavnens brandstation har fået helt ny LED belysning og endda med langt flere lamper. Trods dette er elregningen i hangaren halveret.

- Vi har et strømforbrug på 1 mio. kWh om året, derfor skifter vi alt det belysning til LED, vi overhovedet kan. De 180 lamper á 200 watt der udgør lyset på landingsbanen er næste udfordrende projekt, fortæller Torben Kristensen, der hele tiden er opmærksom på de nye tiltag der sker indenfor energibesparende belysning både på land og til vands ved landingsbaner.

20. maj 2014

20. maj 20143,5 km. fjernvarmerør langs cykelstien på Kær

For yderligere oplysninger

Louise Johnsen
louise.johnsen@projectzero.dk

+45 3840 5427Gravearbejdet nærmer sig lufthavnen. Herover ses Driftschef Torben Kristensen

Sønderborg Lufthavn

Sønderborg Lufthavn huser otte basevirksomheder, der udgør omkring 300 arbejdspladserCookiepolitik