Renovering med respekt for stuehusets sjæl

Siden Kjeld Nilsson og Mona Petterson flyttede ind i stuehuset for omkring 40 år siden, har de haft gang i forskellige renoveringsprojekter. Så nu har de fået gennemrenoveret hele huset: det er opvarmet med en varmepumpe og holder bedre på varmen pga. isolering. Herudover får familien strøm fra deres jordmonterede solcelleanlæg.

Parret er glade for deres hus som det er i dag, men da de købte det, var det i en noget anden stand: "Vi købte huset af en ældre dame, som må ha' frosset en del. Den første vinter kunne vi stort set kun opholde os i køkkenet fordi der var for koldt andre steder i huset. Og så brugte vi omkring 1.000 liter olie på en måned" fortæller Kjeld Nilsson.

Vigtigt at bevare husets sjæl

Det stod det hurtigt klart for familien, at der måtte gøres noget - men ikke for enhver pris. "Det var vigtigt for os, at husets oprindelige stil og sjæl blev bevaret. Derfor har vi fx. ikke bare udskiftet alle vinduer til nye. Vi fandt en god løsning, som gjorde det muligt at beholde de gamle vinduer, og samtidig holde varmen indenfor" fortæller Mona Petterson.


Parret foran deres hyggelige stuehus

Tekniske løsninger i stuehuset

Udover en jordvarmepumpe og solceller, har familien også fået installeret et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Men det slutter ikke her, for familien har også fået de nyeste smarte og digitale termostater fra Danfoss.

På den måde er det lykkedes at koble et gammelt stuehus sammen med moderne teknologi. Alle løsningerne har det tilfælles, at de er med til at reducere energiforbruget i huset.

Bliv inspireret af andres energispare-historier

ZEROmap.dk kan du blive inspireret af andre familier, som ligesom Mona og Kjeld deler ud af deres erfaringer.

6. maj 2014

For yderligere oplysninger:

Pernille Beck
pernille.beck@projectzero.dk

74 12 41 91

6. maj 2014

Gamle vinduer, der holder på varmenFamilien har fået lavet en "moderne" udgave af forsatsvinduer. Der sættes energiglas fast på de eksisterende vinduer indvendigt, og ved hjælp af en gummiliste lukker vinduet helt tæt. I stuehuset er der brugt en løsning, som er leveret af Optoglas

Jordmonteret solcelleanlægSolcellerne leverer strøm, som bruges til opvarmning med jordvarmeanlægget. Forbrug og produktion går næsten i nul, og familien har derfor kun en elregning på omkring 500 kWh om året, og ingen ekstra energiudgifter.

Fakta om huset

Belliggende på Sydals
Stuehuset er fra omkring 1720
Boligareal på 147 m2

Cookiepolitik