Der er fundet skåle og spande frem, for nu skal urterne fra skovbunden sorteres. Men først skal den store bille og ørentvisten, der er blandt de grønne blade studeres nøje. To af de ældste børn begynder at pille de gule blade fra blomsterne ned i en anden skål, for de skal blandes med ramsløgene og skvalderkålen og til sidst i gryderetten, der skal tilberedes over bål.
Dagplejer Lotte Damm Grevsen er sammen med kollegaerne Lone Kanne-Hansen og Mille Clara Feldborg taget til Huholthus i Sønderborg, hvor dagen byder på mad fra naturen, bleskift og affaldssortering.
- Vi er alle naturdagplejere, fordi vi elsker at være i naturen og ønsker at bringe naturen og miljøet med i arbejdet med dagplejebørnene. Her kan børnene være med til det hele, lære planterne at kende og holde naturen ren ved at samle affald og vi er ude i naturen på en helt anden måde end andre dagplejebørn, fortæller Lotte Damm Grevsen og fortsætter: I foråret har vi fokus på ukrudt. Vi er startet op på at samle planter ind, der presses og skal bruges til vores egen ukrudtsbog. Vi bruger det i vores bålmad. Vi fremstiller krydderurtesalt, vi bager brændenældesmåkager og meget mere.
De nyslåede GRØNNE SPIRER med deres diplomer
Grønne spirer programmet
Siden 2010 har de tre dagplejere været en del af Friluftsrådets GRØNNE SPIRER program. Kriterierne er, at dagplejeren skal være uden for havelågen mindst én gang om ugen, det vil sige i skoven, på stranden eller i grøftekanten, bare det er ude i naturen.
- En måned har vi haft særligt fokus på at spare på ressourcerne. Vi er hver dag bevidste om hvor lidt eller hvor meget vand vi bruger - og til hvad. Vi slukker altid for lyset, når vi er færdige på badeværelset og i legeværelset, når vi går udenfor. Den måned gør det særlige fokus, at vi snakker mere om det og læser bøger om emnet. Vi arbejder for at gøre børnene bevidste om emnet, fortæller Lotte Damm Grevsen.
Genbrug har også været et af årets emner. Et nyt vaskemaskinelåge-projekt har set dagens lys - og det vakte begejstring både blandt børn og forældre. Sidstnævnte er begejstrede - både for processen som deres børn har været en del af og også for produktet, de har glæde af derhjemme.
Naturdagplejerne har også fremstillet en regnvandsmåler, så der dagligt er god mulighed for at snakke med børnene om hvor meget regn, der er faldet. Hvor mon det kommer fra? Hvor det bliver af?
- Det mest spændende ved regnvandsmåleren er dog at tømme beholderen. Proppen skal skrues af, og der løber nemt vand ind i børnenes ærmer, hvilket de er ret betaget af, fortæller Lotte Damm Grevsen.
20. maj 2014
Det er sejt at være en GRØN SPIRE