Fordele og udfordringer ved energirenovering

Der er mange fordele og udfordringer ved energirenovering af boligen. God kommunikation med håndværkeren er især vigtig for at der ikke opstår uforudsete hændelser og udgifter, og for at opnå et succesfuldt resultat.

Videnskabelig assistent Esmir Maslesa fra Danmarks Teknologiske Institut (DTU) har igennem længere tid undersøgt, hvilke udfordringer og erfaringer boligejere har gjort sig efter at have kastet sig ud i energirenoveringsprojekter. Et af resultaterne var, at god kommunikation med håndværkeren er meget vigtigt i en renoveringsproces.

"I vores studie omkring energirenoveringer af enfamiliehuse blev det hurtigt klart, at succesfulde energirenoveringsprojekter som regel baseres på en god og åben dialog mellem håndværkere og boligejere, både før, under, men også efter at renoveringen er gennemført. Det er meget vigtigt allerede fra starten at afklare både boligejerens, men også håndværkerens indstilling til projektet, at finde et fællessprog, og prøve at illustrere projektforløbet og forventninger til hinanden". - Esmir Maslesa, DTU.


Gennemfør energirenoveringer sammen med vedligehold - det betaler sig

Mindre energiudgifter, højere bo-komfort og en mere moderne bolig. Det er nogle af de fordele, som energirenoveringer medfører boligejerne, men der er mange forhold som spiller en rolle i beslutningsprocessen. Hvordan ser ens økonomi ud? Har man råd til at finansiere energirenoveringer? Hvor er man henne om 5-10 år? Hvilke ting skal man prioritere? Hvem skal lave renoveringen, til hvilken pris, og hvordan? Der er rigtig mange spørgsmål som man skal forholde sig til, inden der træffes en beslutning om at renovere, men som udgangspunkt handler det først og fremmest om beslutningsvilje og handlekraft.

"Energirenoveringer, som kombineres med moderniseringsarbejde af boligen, kan være op til 4 gange billigere at gennemføre, end hvis man skulle lave de samme opgaver hver for sig. Derfor giver det god mening at tænke energirenoveringer i boligens vedligeholdelsesopgaver. For får man ikke vedligeholdt sin bolig løbende, risikerer man at få et stort efterslæb, hvilket kan have store økonomiske konsekvenser på sigt" fortsætter Esmir Maslesa, DTU.

Beslutningen om at påbegynde energirenovering af sit hus er en vigtig beslutning, som efterfølges af en række andre beslutninger. Når man har truffet beslutningen om at energirenovere, følger der mange andre ting som man også skal forholde sig til, men som man måske egentlig ikke er klar over. For at få et godt slutprodukt som både boligejere, rådgivere og de udførende kan være stolte af, kræver det at processen og vejen til målet følger planen og en god kontakt til håndværkerne.


3 råd når du ønsker energirenovering

På baggrund af sine studier foreslår Esmir Maslesa, DTU, at boligejerne forholder sig til følgende, når de overvejer at energirenovere deres bolig:

  • Forestil dig, at dit hus er en bil - hvor langt kører det på literen?
    Jo ældre en bil er, jo mere omsorg har den brug for. Det samme gælder for dit hjem. Prøv derfor at lave en vedligeholdelsesplan for din bolig. Hvornår regner du med at udskifte de forskellige bygningsdele, og hvordan kan du få dit hus til at køre længere på literen?
  • Klare forventninger fra starten - hvad forventer parterne at få ud fra projektet?
    Projektet handler ikke kun om energibesparelser! Slutresultatet skal være noget som både ejere, rådgivere og håndværkere kan identificere sig med og være stolte af.
  • Uforudsete hændelser - what if?
    Hvad gør man, hvis noget går galt undervejs? Hvem hæfter for hvad, hvordan, og hvilke alternativer har man?


26. maj 2014

26. maj 2014
For yderligere oplsyninger

Louise Johnsen
louise.johnsen@projectzero.dk
+45 3840 5427

Gratis energivejledning

Går du i energirenoveringstanker - få gratis energivejledning
www.gratisenergivejledning.dk

Hvad har andre gjort?

Bliv inspireret til energirenovering ud fra andres erfaringer
www.zeromap.dkCookiepolitik