Farvel el

Venner og bekendtes gode erfaringer med fjernvarme samt sund fornuft og sans for økonomi fik for kort tid siden Jette og Per Germann, Nørreled 2 i Sønderborg, til at skifte den el-varme ud, som de fik, da de byggede huset for 40 år siden.

Dengang var el-varme den rigtige løsning, for Per Germann er både elektriker og ingeniør. Samtidig oplyste kommunen, at der var statsgaranti for, at el-varmen aldrig ville blive dyrere end andre opvarmningsformer - et løfte, der senere blev brudt. Tidligere betalte Jette og Per Germann 30.000 kroner for el og varme årligt. Det tal ventes at falde til 20.000 kroner, efter at der er kommet fjernvarme i hanerne.

150.000 kroner

Hele processen med at gå fra el-varme til fjernvarme har kostet 150.000 kroner, men selve fjernvarmedelen beløber sig kun til 46.000 kroner. Prisen er blevet meget højere, fordi Jette og Per Germann benyttede lejligheden til at få det sidste "70er look" ud af huset. Gulve og vægge blev brudt og så blev der taget afsked med brune og blå fliser og sagt goddag til lyse farver. Per Germann har udført langt den overvejende del af arbejdet selv.


Helle og Per Germann fik kurv og blomster af Sønderborg Fjernvarme, for de har fået installation nummer 10.000
Foto: Sønderborg Ugeavis

Lettere at sælge

- Da vi besluttede os for at få fjernvarme, havde det også noget med fremtiden at gøre. Hvis vi på et tidspunkt skal sælge huset, så er det nok vanskeligt at komme af med, når der er el-varme, siger Per Germann.

Det var selvfølgelig lidt underligt for Per Germann at tage de el-radiatorer ned, som han satte op for 40 år siden. Men han er glad for den forandring, huset har fået - arbejdet er udført professionelt og man ser næsten ikke noget til fjernvarmeinstallationen. Og så er der ros til håndværkerne i forbindelse med etableringen af fjernvarme. De arbejdede fra mandag til fredag og når de gik hjem, var alt ryddet pænt.

Danfoss Living

Per Germann er tidligere ingeniør på Danfoss og han viser stolt styreenheden Danfoss Living frem. Med en lille boks kan alle radiatorer i huset styres og sættes til at passe til familiens døgnrytmer, ferie og så videre. Det er også så smart indrettet, at radiatorerne lukker ned, når de mærker træk. Og så tænder de en halv time senere.

- Det har jeg stor glæde af, når jeg lufter ud, siger Jette Germann.

Ifølge Danfoss kan Danfoss Living give en besparelse på op til 23 %.

4. juni 2013

Jens Eilertsen
Sønderborg Ugeavis

4. juni 2014

Sønderborg Fjernvarme

Læs mere om Sønderborg Fjernvarme herFoto: Sønderborg UgeavisFoto: Sønderborg Ugeavis

Cookiepolitik