Det bobler med ideer og projekter

De ansatte og de handlende i Superbrugsen i Høruphav oplever et væsentlig mere behageligt indeklima, efter at gasfyret er skiftet ud med et CO2-køleanlæg. Over 200.000 kr. i udgift til gas er faldet væk. Og CO2 udledningen er sænket med 34 procent.

 

Senest har uddeler Ole Høj også fået sat solceller op. Ambitionen er, at Superbrugsen selv producerer den el, den skal bruge, så køleanlægget kan køle varerne i kølemontrerne ned og holde temperaturen i butikken oppe uden at skulle købe strøm udefra.

- Vi er gået over til grøn energi, fordi det betaler sig. Vi bruger rigtigt meget energi på at sikre, at fødevarer er opbevaret ved den rette temperatur, og normalt udledes varmen fra et køleanlæg direkte ud i den blå luft. Men det kan undgås, hvis køleanlægget anvender CO2 som kølemiddel. Et CO2-køleanlæg er derfor perfekt til at lave kulde og varme samtidigt. Og varmen i butikken er mere behagelig. Resultatet er færre sygedage blandt personalet, fortæller Ole Høj.

I butikken er alle frysere og køleskabe koblet til køleanlægget, og i loftet hænger store ventilatorer, der blæser varm luft ud fra køleanlægget. Om vinteren sørger ventilatorerne for at holde butikken lun og opretholde en konstant indendørs temperatur, selv om det fryser helt ned til minus 20 grader udenfor. Køleanlægget sørger også for, at det varme vand til rengøring opvarmes på kun to timer (1800 liter).


Branden var anledningen

Baggrunden for den store omstilling i butikken er nok så alvorlig. Efter en storbrand i foråret 2010 var butikken lukket i mange måneder. Og der blev tænkt alternativt.

- Min bestyrelsesformand arbejdede på Danfoss og havde forstand på køl, og da vi opdagede, at man ville genindrette butikken med det samme antal radiatorer som før, så fik vi ingeniører fra Danfoss med til sammen med Vojens Køleteknik at udvikle et CO2-køleanlæg og et varmegenvindingssystem. Tilsvarende har vi brugt leverandørerne OK Benzin, Danfoss og en lokal elektriker til at udvikle solcelle-løsningen.

- Vores omstilling har skabt opmærksomhed. Jævnligt har vi besøg af ingeniører fra hele verden, som gerne vil have inspiration til lignende og fremtidige løsninger, oplyser butikschefen.


29 af 35 projekter fra lokalområdet

Superbrugsens omstilling til grøn energi er blot ét af godt 400 omstillingsprojekter, som nu ligger til inspiration på hjemmesiden www.voresomstilling.dk, der lige nu er Danmarks største database for omstillingsprojekter til inspiration for alle, der gerne vil selv vil være med i omstillingen til det bæredygtige samfund.

Selvom København var det mest aktive område blandt DR P4s ni distrikter, så bidrog Fyn, Sjælland og Østjylland med over 30 projekter hver. I Syd- og Sønderjylland deltog helt præcist 35 projekter, hvoraf 29 var fra Sønderborg-området.
 

8. januar 2014

Superbrugsen Høruphav

Uddeler Ole Høj

Cookiepolitik