Sønderborg viser vejen til 50 % CO2-reduktion i 2020

Sønderborgs nye Roadmap2020 viser vejen til en halvering af områdets CO2-udledninger i 2020.

Forretningsdrevne koncepter udgør kernen i den nye plan, som bygger på øget inddragelse af borgere og virksomheder samt helt nye udviklingsområder: intelligent energi, bioøkonomi og grøn transport. ProjectZeros Roadmap2020 blev fredag den 31. januar lanceret på Alsion i Sønderborg.


De første 22 % CO2-reduktion blev realiseret ved udgangen af 2012, og projektets 2015-målsætning på 25 % CO2-reduktion forventes realiseret i 2013/2014.


Fra venstre: Peter Mads Clausen og Borgmester Erik Lauritzen

ProjectZeros Roadmap2020 er en invitation til samarbejde

Nye samarbejder og nye forretningsmuligheder er vigtige elementer i hele Sønderborg-områdets Roadmap2020, en køreplan for vækst, grønne jobs og en halvering af Sønderborg-områdets CO2-udledning inden udgangen af 2020 (i forhold til udgangspunktet i 2007).

Roadmap2020 udpeger retningen og skaber rammerne, men det er op til hele Sønderborg-områdets mange aktører at gribe bolden og høste den fulde værdi af den fælles udviklingsramme. Med den nye køreplan er platformen skabt for nye partnerskaber med deltagere fra både Sønderborg-området og alle som vil deltage i Sønderborgs store omstilling.


Fra venstre: Benjamin Sovacool og Henrik Raunkjær

Formanden for ProjectZero-Fonden, Peter Mads Clausen, bød fredag den 31. januar velkommen til lanceringskonferencen for ProjectZeros Roadmap2020.

Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune, fortalte herefter om byrådet og hele områdets vision, og hvordan vi i fællesskab skal gribe udfordringen for at komme i mål. Energi fra vindmøller spiller en stor rolle, og Sønderborg Forsyning skal projektudvikle det kystnære vindmølleprojekt på Lillegrund, Lillebælt.Fra venstre: Hans Lehmann og Hans Christian Hansen

En ambitiøs plan for et ambitiøst område

Sønderborg-områdets resultater ind til nu, og i særlig grad de ambitiøse mål for fremtiden, bringer området helt i front på den nationale og internationale klimascene. Og netop en ambitiøs klimaplanlægning i byerne spiller en stor rolle både i Danmark og internationalt. Det bekræftede Jørgen Abildgaard fra Københavns Kommune. København er som Sønderborg aktive deltagere i C40, Climate Positive netværket, hvor begge byer deltager.

Sønderborg-områdets førerposition på klima- og energiområdet blev også omtalt af Benjamin Sovacool, medlem af FN´s klimapanel og professor og centerleder ved Århus Universitet i Herning. Han kaldte Sønderborg-områdets førerposition for "[…] flerstrenget, synergistisk og, helt ærligt, meget imponerende!"


Fra venstre: Jørgen Abildgaard og Finn Mortensen

900 grønne jobs og potentialet for flere

Implementeringen af Roadmap2020 vil give anledning til mere end 900 nye grønne jobs, hvoraf hovedparten vil være i Sønderborg-området og lokalt i Sønderjylland. Det viser beregninger udført for ProjectZero af rådgivningsvirksomheden NIRAS, og der er potentiale for mange flere.

Det bekræftede flere af dagens talere på lanceringskonferencen på Alsion. Henrik Raunkjær fra Servodan A/S og Hans Christian Hansen fra SIB fortalte begge om forretningsperspektiverne set fra to lokale Sønderborg virksomheder.

Finn Mortensen fra State of Green og Per Lyse Rasmussen fra den danske ambassade i Washington kunne fortælle om de spændende internationale perspektiver i Sønderborg-områdets store grønne omstilling.


Fra venstre: Per Lyse Rasmussen og Peter Rathje

Billeder - lancering

Se slideshow med billeder fra lancering af Roadmap2020 ved klik på nedenstående billede.


Se billederne fra lanceringen af Roadmap2020 her

3. februar 2014

Indlægsholdere

- Formanden for ProjectZero-Fonden, Peter Mads Clausen, bød velkommen til lanceringskonferencen.

- Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune fortalte om byrådet og hele områdets vision, og hvordan vi i fællesskab skal gribe udfordringen for at komme i mål.

- Benjamin Sovacool, professor og centerleder ved Århus Universitet i Herning, omtalte også Sønderborg-områdets førerposition på klima- og energiområdet.

Åbn Benjamin Sovacools præsentation her

- Henrik Raunkjær fra Servodan A/S fortalte om forretningsperspektiverne set fra virksomhedens side.

Åbn Henrik Raunkjærs præsentation her

- Hans Christian Hansen fra Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning fortalte også om forretningsperspektiverne set fra SIB´s side.

Åbn Hans Christian Hansens præsentation her

- Hans Lehmann, vicedirektør på EUC Syd i Sønderborg, fortalte om hvor vigtig læring og uddannelse er for implementeringen af Den store omstilling.

Åbn Hans Lehmanns præsentation her

- En ambitiøs klimaplanlægning i byerne spiller en stor rolle både i Danmark og internationalt. Det bekræftede Jørgen Abildgaard, Klimaprojektchef i Københavns Kommune.

Åbn Jørgen Abildgaards præsentation her

- Finn Mortensen fra State of Green kunne fortælle om de spændende internationale perspektiver i Sønderborg-områdets store grønne omstilling.

Åbn Finn Mortensens præsentation her

- Per Lyse Rasmussen fra den danske ambassade i Washington kunne også fortælle om de mange spændende internationale perspektiver i Sønderborg-områdets store omstilling.

Åbn Per Lyse Rasmussens præsentation her

- Peter Rathje, ProjectZeros adm. direktør, inviterede alle til at samarbejde om Roadmap2020 og afrundede et par spændende timer.

Åbn Peter Rathjes præsentation her

For yderligere oplysninger

Peter Rathje
+45 4040 8636
peter.rathje@projectzero.dk

5. februar 2014

Roadmap2020Læs Roadmap2020

- og vær med på VEJEN MOD NULLET

Læs Roadmap2020 i en forkortet (PIXIE) udgave her og i den fulde udgave her

Vejen Mod Nullet - PixieCookiepolitik