ProjectZero tænkning skaber Kina-vækst

Seks byer i Kina er udpeget som rollemodeller i forhold til en bæredygtig urbaniserings-proces i Kina, når op imod 300 mio. mennesker de kommende årtier flytter fra land til by. En af byerne er Haiyan, hvor Sønderborg via en samarbejdsaftale har sikret sit navn på tre showcases og dermed store muligheder for eksport.

- Den aftale, vi op til påske underskrev i Haiyan, er bevidst udarbejdet meget konkret. Allerede i år bliver vi færdige med at energirenovere tre eksisterende huse med grøn dansk teknologi, blandt andet et tehus og en kontorejendom. De renoveres på tre forskellige måder, da der jo netop er tale om et showcase. Ligeledes i år bygges et såkaldt ZEROplus hus, som producerer mere energi, end det bruger. Og næste år etableres Danish Zero Carbon Street, som bliver en CO2-neutral gade i en ny bydel, fortæller Poul Valdemar Nielsen, Sønderborgs leder af Haiyan-Sønderborg samarbejdet.

ZEROplus huset bliver samtidig showroom for Nordic Living, fx dansk møbeldesign. Den ny bydel designes med mange cykelstier, med offentlige cykler, med vindmøller og med solceller på tagene.

- Når Haiyan ret hurtigt fandt ud af, at de gerne ville samarbejde med os omkring en bæredygtig udvikling, hænger det i høj grad sammen med, at vi har samme holistiske tilgang, og at vi gennem ProjectZero allerede har opnået store resultater på CO2-udledningen samtidig med, at vi i Sønderborg skaber nye job. De ønsker også at arbejde med borgerinddragelse og vil blandt andet introducere læring fra børnehave til teknisk gymnasium, hvor der konkret er et samarbejde med EUC Syd i Sønderborg. I næste fase bliver Sønderborg Kommunes skoleprojekter House of Science og Global House også noget, kineserne gerne vil lære af, fortæller Poul Valdemar Nielsen.


Den kommende industripark i Haiyan

Haiyan ligger ca. midt på Kinas kystlinje ud mod Det Kinesiske Hav og har et areal på størrelse med Sønderborg Kommune, men fem gange så mange indbyggere - nemlig 380.000. Byen ligger midt mellem de store millionbyer Shanghai, Hangzhou, Ningbo, Suzhou, hvilket betyder, at der inden for en radius på 100 km bor ca. 70 mio. mennesker.

- At Haiyan er udpeget som en af seks demo-byer indebærer, at der er fuldt fokus på de løsninger, som danske virksomheder bidrager med her. Kineserne ved, det haster med at omstille sig til bæredygtig urbanisering, og eksportmulighederne er enorme i et land, hvor op imod 300 mio. mennesker vil etablere sig i byerne de kommende år. Der vil med andre ord være rigtig god mening i at engagere sig i de danske showcases i Haiyan, og jeg modtager gerne henvendelser fra danske firmaer, som vil være med, siger Poul Valdemar Nielsen.

Danfoss har to virksomheder i Haiyan og er i gang med at samle sin udvikling i Kina i byen. Et at firmaets kommende projekter bliver at udvikle en kombineret fjernevarme- og køleløsning, som Haiyan har brug for, idet den har kolde vintre og varme somre.

24. april 2014

24. april 2014Foto fra Haiyan i forbindelse med underskrivelse af Haiyan-Sønderborg aftalen - fra venstre ses leder af Haiyan-Sønderborg samarbejdet Poul Valdemar Nielsen, borgmester i Hiayan Zhang Jian, Torben Esbensen, Sønderborg, ekspert i bæredygtigt byggeri i Danmark, og leder af Sønderborg-Haiyan i Kina Wang Jian

For yderligere oplysninger

Yderligere info hos Poul Valdemar Nielsen
+45 5050 1445

FAKTA

Samarbejdet med Haiyan blev startet for et år siden, da en delegation besøgte Sønderborg og Danfoss. Haiyan viste sig meget dedikeret i forhold til målene i Kinas femårsplan om urbanisering, bæredygtigt byggeri og borgerinddragelse.

Aftalen blev lagt ind i rammen af EU-China Urbanisations Partnership, hvor 12 byer i Europa samarbejder med 12 byer i Kina.

Aftalen mellem Haiyan og Sønderborg er en af de aftaler, der har størst fremdrift, og Haiyan er på den baggrund blevet udpeget som showcase for hele Kina.

Lige op til påske underskrev projektleder Poul Valdemar Nielsen, leder af Haiyan-Sønderborg samarbejdet, aftalen om de tre danske showcases i Haiyan.

EU-China urbaniserings-aftalen

Cookiepolitik