Landsbyer sparer stort på energien

13 borgere fra landsbyen Kær Halvø sparede 35 % på benzinforbruget, da de deltog i et KørGrønt kursus. Og de 35 % var vel at mærke et gennemsnit. Nogle af deltagerne sparede endda mere på at køre grønt.
Kurset er blot et af de utallige eksempler på, hvad der sker lige nu i landsbyer som Kær Halvø og Dynt-Skelde-Gammelgab, understreger Charlotte Engelbrecht, formand for Sønderborg Kommunes landdistriktsudvalg.

"Landsbyernes beboere demonstrerer klart og tydeligt, at de kan og vil selv. Vores opgave i Sønderborg Kommune er blot at lytte og hjælpe til, så godt vi kan. Så skal landsbyerne nok klare resten selv," fortsætter hun.

Succes med energivejledninger

Charlotte Engelbrecht understreger, at Sønderborg Kommune i længere tid har været i gang med mange af de tiltag, som en visionsgruppe fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter netop er kommet med.

Hun fremhæver blandt andet samarbejdet med ProjectZero som meget vigtigt. Med hjælp fra ZERObolig har mange husstande i landsbyerne i dag fået udarbejdet en energirapport, der giver dem et godt overblik over, hvor de bedst kan spare på vand og energi.

Her har ildsjæle som Marianne Tychsen fra Skelde været af afgørende betydning. Hun var den drivende kraft bag det første energi roadshow i 2009 og andre projekter.

Og hun havde selv besøg af Charlie Lemtorp, energivejleder fra ZERObolig, for at hendes eget hus kunne få en energigennemgang, hvorefter hun selv investerede i solceller, isolering og mere til. Marianne Tychsen går hele vejen – både i fællesskabets navn og individuelt.

Knap hver femte husstand i Dynt-Skelde-Gammelgab og på Kær Halvø har fået indblik i at spare så meget som muligt på energiforbruget i deres boliger, og har i dag en vejledende energirapport i hånden, der giver overblik over, hvor de med fordel kan energirenovere. Investeringerne er allerede godt i gang.

Charlie Lemtorp er imponeret over den ildhu, der bliver lagt for dagen:
”Havde det ikke været for de mange ildsjæle, deres motivation og seje træk var man ikke kommet så langt med investeringen. Det gør virkelig en forskel, at der er lokal opbakning til omstillingen.”

Går fælles

Det bobler med lokale idéer og foretagsomhed fra de mange ildsjæle.

Flere andre steder sætter landsbyborgerne egne initiativer i værk som f.eks. i Østerholm, hvor et fælles nedsivningsanlæg skal etableres. Glem heller ikke Kær, hvor et hold studerende og et langt sejt træk af landsbylauget fik overbevist Sønderborg Fjernvarme om det fornuftige i at udbygge forsyningen til Kær Halvø.

Og som et sidste eksempel kan man nævne borgerne i Smøl, der kæmpede for et fælles solcelleanlæg, og som i øjeblikket ligger i tænkeboksen for at finde fællesløsninger til dem, der ikke havde muligheden for at vælge de fordelagtige individuelle anlæg.

17. september 2013

For yderligere oplysninger:

Louise Johnsen
louise.johnsen@projectzero.dk

13. september 2013

Landsbylaug

I Sønderborg Kommune findes der 26 initiativrige landsbylaug. Klik ind på deres fælles hjemmeside her www.sonderborgkom.dk

Nordisk mad på menuenLandsbyer sætter nordisk mad på menuen. Læs mere her

Ny hjemmeside

Et af de nyeste tiltag handler om at sprede alle de gode ideer. En ny fælles hjemmeside for borgere i Svendborg, Esbjerg og Sønderborg

www.VoresEnergiBy.dk
gør det muligt for borgerne at dele erfaringer om energivenlige løsninger på landsbyplan. Og - ikke mindst - give inspiration til andre om, hvordan de kan være med til at gøre en forskel.

Cookiepolitik