I Alnor i Gråsten har Gråsten Fjernvarme fornyligt lagt fjernvarmerør, så det nu er muligt for alle beboerne at vælge en grøn og vedligeholdelsesfri varmekilde. Familiens gamle gasfyr fra 1982 stod til udskiftning, og familien igangsatte en grundig undersøgelse af, hvad der økonomisk bedst kunne betale sig ved udskiftning af varmekilden.
- Jeg satte et regnestykke op med forventet brug af varme, med udgangspunkt i det nuværende forbrug. Med investeringer på blandt andet nedtagning af gammel gasinstallation og installation af ny varmtvandsbeholder og fjernvarmeunit, var der ingen tvivl om den økonomiske fordel. Fjernvarmen ville alt andet lige blive den billigste investering, fortæller Thomas Aakjær Jensen. Jeg er ikke i tvivl om, at priserne for gassen vil stige de kommende år, så det jeg har selvfølgelig kalkuleret med. Og det har vist sig, at investeringen bliver langt billigere, end beregnet.
Fjernvarme attraktiv på flere måder
Hjemme hos familien i Alnor havde komfort og en vedligeholdelsesfri varmekilde også indflydelse på valget.
- Et par gange om året vågnede vi op til et meget koldt hus, da fyret var gået ud. Det vil ikke ske med fjernvarmen, der slipper vi for at sørge for vedligeholdelsen af og problemer med fyret. Det er rart at vide, at Gråsten Fjernvarme fra nu af har ansvaret for at vi ikke får kolde fødder, fortæller Thomas Aakjær Jensen.
Villaen fra 1957 i Alnor, hvor fjernvarmen nu leverer varmen
Fjernvarmen i Gråsten er CO2-neutral
Fjernvarmen hos familien leveres af Gråsten Fjernvarme, som har sat fokus på, at den varme der ledes ud til borgerne er grøn og CO2-neutral. Med et helt nyt halmfyr og knap 20.000 m2 solfangere er produktionen af varme fra fjernvarmeværket gået fra udelukkende brug af naturgas, til en helt igennem grøn og klimavenlig varme. Og med en udvidelse af varmeforsyningsområdet til boligområderne syd for jernbanen, samt Teglværksvej i Gråsten, håber selskabet at flere boligejere vil tænke smart, økonomisk og CO2-neutralt, når det gælder om at holde varmen.
100 boligejere i det nye område har allerede sat sit kryds ved ønsket om grøn fjernvarme i boligen.
- Vi ligger blandt de 70 billigste fjernvarmeselskaber i Danmark, ud af 452, på trods af den store investering i den CO2-neutrale varme. Dertil har vi nedlagt fjernvarmerørene i de nye områder på samme tid som kommunen alligevel har kloaksepareret, med omtanke for at borgerne ikke skulle generes med gentagne asfaltarbejder. Det har været med til at holde omkostningerne nede, beretter direktør for Gråsten Fjernvarme, Peter Mikael Kjer Stærdahl.
Sådan får du fjernvarme i Gråsten
- Få beregnet din årlige besparelse ved konvertering til fjernvarme
Medbring din gasregning/opgørelse fra DONG til beregningen.
Gråsten Fjernvarme udregner besparelse og giver dig et skriftligt tilbud på konvertering for din bolig. - Udfyld kontrakt om fjernvarmelevering
Ønskes konvertering til fjernvarme, modtages en kontrakt fra Gråsten Fjernvarme til udfyldning og returnering til selskabet.
Gråsten Fjernvarme sørger for fjernvarmen føres ind til din bolig.
Der er i forvejen langt stik ved alle huse, så konverteringen kan ske i løbet af meget kort tid. - Kontakt VVS installatør
Tag kontakt til flere VVS installatører, for tilbud på fjernelse af det gamle gasfyr og opsætning af varmtvandsbeholder, samt en fjernvarmeunit.
Disse komponenter fylder langt mindre end gasfyret.
Vælg det rette tilbud for dig. - Tilslutning af fjernvarme
Når det indvendige VVS arbejde er foretaget tilsluttes fjernvarmen. Det hele sker på én dag, således at huset kun er uden opvarmning i få timer.
Derefter kommer DONG og afbryder gassen og nedtager måleren. Gråsten Fjernvarme er behjælpelig med kontakten til DONG. - Fjernvarmen er i hus
Nu virker din nye varmekilde. Du slipper for bekymring om et defekt gasfyr, årlige serviceeftersyn, samt det faktum at fyret skal skiftes på et tidspunkt.
12. november 2013