Aftale åbner dørene til en enorm kinesisk markedsplads

På vegne af Sønderborg og ProjectZero har direktør i ProjectZero, Peter Rathje, i Beijing signeret en af ti EU-Kina aftaler om bysamarbejde. Minister Carsten Hansen deltog i EU-Kina urbaniseringskonferencen og fremhævede Sønderborgs klimaindsats. Med aftalen åbnes dørene på vid gab for eksport af syddanske teknologier og rådgivning til Kina.

Ministeriet for by, bolig og landdistrikter siger i en pressemeddelelse, at Sønderborg med aftalen træder ind på den storpolitiske scene. På konferencen blev ti EU-Kina aftaler underskrevet - hvoraf Haiyan-Sønderborg var den ene og den eneste med dansk islæt.

Samarbejdet med Haiyan blev med support fra Danfoss indledt i maj i år, hvor politikere og embedsmænd fra Haiyan besøgte Sønderborg for at blive inspireret til en ambitiøs indtænkning af klima i den kommende byudvikling. Haiyan vil bl.a. udvikle en "Denmark Zero Carbon Street" med ca. 75.000 kvm bygninger med de bedste grønne, danske teknologier. Det er bl.a. hertil, der bliver mulighed for eksport af teknologi og rådgivning. Området dækker et areal svarende til masterplanen for Gehry-havnen i Sønderborg.

- Jeg er utrolig stolt over og glad for, at man ude i verden har fået øje på os og påskønner os som den klima-spydspids, vi er. Det er stort, at vi er med på podiet på en konference af denne kaliber. Kina er et kæmpe marked, og når de for alvor trækker i arbejdstøjet for at løse CO2-udfordringen med respekt for miljøet, så er det, vi skal slå til. Det var målet, da vi sidste år rejste til Kina med en Sønderborg-delegation, og jeg håber, at vore virksomheder vil udnytte muligheden for at eksportere rådgivning og teknologi - for det er det jo det, det hele handler om: Parallelt at vi får skabt vækst og arbejdspladser her hos os, siger borgmester Aase Nyegaard, som på grund af valget ikke selv kunne deltage i EU-Kina urbaniseringskonferencen
Carsten Hansen, Minister for by, bolig og landdistrikter, roste Sønderborg for sit samarbejde med kinesiske byer

Peter Rathje fortæller fra Beijing, at opmærksomheden omkring Sønderborg har været ganske enestående - ikke mindst på grund af den danske ministers rosende omtale. Også den brede agenda i ProjectZero, som bygger på at inddrage borgere, skoler og erhverv i den grønne omstilling og de opnåede resultater, har tiltrukket stor interesse.

- Haiyans ambition er af blive førende kinesisk rollemodel på klimaområdet efter den model, vi har, fortæller han.

Ved åbningen af Urbanisation Forum i Beijing holdt ministeren følgende tale.

Når Haiyan fra starten interesserede sig for Sønderborg, skyldes det dels ProjectZero projektet, dels at byen i forvejen har tæt kontakt til Sønderborg-området via sit samarbejde med Danfoss. Danfoss har netop udvidet med to nye fabrikker i byen, som har ca. en halv mio. indbyggere. Christian Overgaard, direktør i Danfoss Kina siger:

- Vi er glade for at have været med til at bane vejen for aftalen mellem Sønderborg og Haiyan, der som et af de ti bedste byprojekter mellem Europa og Kina nu får international bevågenhed. Helt konkret betyder det, at erfaringerne fra Sønderborg, ProjectZero og de involverede virksomheder vil blive brugt til at gøre udviklingen af Haiyan så bæredygtig som mulig, og vi glæder os til at bidrage med vores ekspertise inden for energieffektive og klimavenlige løsninger.

22. november 2013

22. november 2013

Yderligere oplysninger

kan fås hos projektleder i Sønderborg Kommune, Poul Valdemar Nielsen, tlf. +45 5050 1445Sønderborgs reserverede stol på første række i People´s Hall, BeijingPeter Rathje i People´s Hall sammen med Haiyans borgmester Zhang Jian

Cookiepolitik