Vælg den rette LED pære

De gamle glødepærer er forsvundet fra hylderne, og du skal vænne dig til nye pærer i boligen. Udvalget er en jungle for mange, men der er hjælp at hente, så du kan vælge den rigtige lyskilde til alle formål i hjemmet.

LED belysning er en løsning der kræver, at du anvender lyskilderne rigtigt. Der er flere sider på internettet hvor der er mulighed for at søge hjælp og vejledning.


Hos det lokale el-installationsfirma NH Jespersen i Sønderborg er medarbejderne godt klædt på til at vejlede forbrugeren til energibesparende løsninger indenfor belysning. El-installationsfirmaet driver også en butik på Præstegårdsvej i Sønderborg med et bredt udvalg af belysningsartikler. Kim Jeschko, aut. el-installatør hos NH Jespersen har mange års erfaring med belysningsartikler.

"Når man udskifter sine gamle glødepærer til de nye LED lyskilder, er der flere ting man bør være opmærksom på, hvis man vil undgå et skuffende resultat. Ønsker man en lysdæmper, skal man sikre sig at lyskilden kan dæmpes og at dæmper og lyskilde passer sammen. En mulighed kan være at afprøve en lyskilde i boligen, inden man beslutter sig for den endelige belysning. Vælg et anerkendt fabrikat, så er der mulighed for en erstatningsvare, hvis produktet ikke er i orden. Man skal også være opmærksom på, at lysudbyttet falder i takt med brændtimerne", påpeger Kim Jeschko.

"Lys opleves forskelligt fra person til person, derfor har vi forskellige typer lyskilder i vores butik", slutter Kim Jeschko af.


Et kig ind i NH Jespersens butik på Præstegårdsvej i Sønderborg

På lednet.dk findes der en LED positivliste, hvor forbrugeren bliver bedt om først at indtaste data om den oprindelige lyskilde, som for eksempel en 60W glødepære med en almindelig stor fatning. Derefter kommer en række muligheder frem, der er markeret med grøn, gul og rød. Farvekoderne viser hvor godt lysmængden i LED pæren passer med lysmængden i den oprindelige lyskilde. Grøn er det bedste resultat, herefter gul mens rød er lyskilder, der ikke lever op til kravene eller til den specifikke lysløsning, som er indtastet fra start.

Energistyrelsens hjemmeside kan man indtaste navnet på en konkret lyskilde og navnet på soklen og få konkrete forslag til nye energieffektive LED produkter, der kan erstatte de gamle produkter. Soklens nummer står med småt, men kan i de fleste tilfælde aflæses, med mindre det er slidt af.

Kilder: www.lednet.dk
www.energistyrelsen.dk
www.tekniq.dk
www.nhjespersen.dk

Vibeke Bonefeld
14. marts 2013
vibeke.bonefeld@projectzero.dk

13. marts 2013

Cookiepolitik