Regeringens klima-nøl koster arbejdspladser

Danske boligejere kunne spare milliarder af kroner. Alligevel vil klimaminister Martin Lidegaard bruge mere kostbar tid på nye analyser af, hvordan boligejere kan spare energi. Både fagforbundet 3F og Sønderborgs ProjectZero kritiserer ministeren for nøl.

"En sludder for en sladder."

Så kort kan man beskrive klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaards ide om en ny "Grøn Boligkontrakt", "grønne aktører" og nye analyser i forbindelse med regeringens Vækstpakke, lyder det fra Peter Rathje. Han er direktør for ProjectZero i Sønderborg, et offentligt-privat partnerskab i den sønderjyske kommune, der har som mål at blive CO2-neutral i 2029.

"Vi har allerede her i Sønderborg dokumenteret, hvor mange penge boligejerne kunne spare. Der er ikke grund til at vente på flere analyser. Det er spild af kostbar tid og penge. Oven i købet koster regeringens nøl arbejdspladser", siger han.

Peter Rathje peger på erfaringerne fra ProjectZeros boligindsats:

  • I Sønderborg Kommune har næsten et tusinde boligejere indtil nu haft besøg af en uvildig energivejleder
  • Hele 65 procent af boligejerne har sat gang i en renovering af deres bolig for at spare på energiregningen
  • Den igangsatte energirenovering har skabt en omsætning i byggebranchen på næsten 80 millioner kroner

En uvildig forsker, seniorforsker Ole Michael Jensen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har vurderet, at Danmark i bedste fald kunne spare op mod 12 milliarder kroner om året, hvis ProjectZeros erfaringer blev gjort landsdækkende.

"Men selv hvis man ikke realiserer det fulde beløb, er det landsdækkende potentiale i Sønderborg-modellen enormt," siger Ole Michael Jensen.


3F: Lad os nu komme i gang

Også i fagforbundet 3F undrer miljø- og arbejdsmiljøkonsulent Jesper Lund-Larsen sig.

"Det virker som om, man ikke tør tage beslutningen i regeringen. Vi i 3F har i mange år vidst, at der er mange penge at spare på energi. Samtidig er der mange arbejdspladser i at få energirenoveret de private boliger. Der er ingen grund til at vente på flere analyser. Lad os nu komme i gang," siger han.

Jesper Lund-Larsen fortsætter:
"ProjectZero i Sønderborg er ét blandt mange gode eksempler rundt i landet på hvad man kan og bør gøre i hele Danmark."

Giv hver by en Charlie

Peter Rathje peger på, at ProjectZeros energivejleder Charlie Lemtorp i efteråret 2012 blev udnævnt som europæisk rollemodel for, hvordan man skaber tryghed hos boligejerne i et tæt samspil med kvalificerede håndværkere og motiverede pengeinstitutter. Derfor hedder best practice for energivejledning i hele EU nu "a Charlie."

"Giv hver eneste by en Charlie, så skal der nok komme gang i energirenoveringen. Det er godt for økonomien, klimaet og beskæftigelsen, især efter at regeringen igen sætter turbo på håndværkerfradraget", siger Peter Rathje.

Han peger på, at det er vigtigt at kvalitetssikre sin Charlie-indsats, således at både de faglige og personlige kompetencer er til stede.

ProjectZeros boligrenoverings-koncept er udviklet med økonomisk støtte fra Fornyelsesfonden, Syddansk Vækstforum, SE Big Blue og EUC Syd. Læs mere på www.ZERObolig.dk.

For mere information kontakt venligst:

  • Peter Rathje, direktør i ProjectZero, +45 4040 8636
  • Jesper Lund-Larsen, Miljø- og arbejdsmiljøkonsulent i 3F, +45 2145 7432

Sønderborg
5. marts 2013


6. marts 2013

Cookiepolitik