Scandic nummer 1 for tredje år i træk

Scandic Danmark tildeles for tredje år i træk titlen som den mest bæredygtige hotelkæde inden for hotel- og rejsebranchen. Den årlige undersøgelse rangerer virksomheder ud fra deres arbejde med miljømæssig og socialt ansvar, og totalt inden for alle brancher ligger Scandic Danmark på en flot 7. plads. Direktør for Scandic Sønderborg er beæret over titlen.

"Det er utrolig vigtigt for Scandic Sønderborg, at vi igen bliver kåret som nummer 1 inden for miljø og social ansvarlighed. Vi tænker klima og miljø ind i alt, hvad vi gør, og det fylder derfor meget for os alle i hverdagen," udtaler Niels Sørensen, direktør for Scandic Sønderborg.

"Titlen er i god tråd med de mål, vi har for Sønderborg-området om CO2-neutralitet i 2029. Og hos Scandic i Sønderborg er vi godt på vej mod Scandic Danmarks mål om CO2-neutralitet allerede i 2025," fortsætter Niels Sørensen.

Tildelingen betyder, at danske forbrugere anser, at Scandic er den hotelkæde, som bedst udviser miljø- og socialt ansvar i Danmark. Scandic Danmark har i det seneste år gennemført en række tiltag inden for klima og social ansvarlighed. "Det er derfor ekstra interessant at se, at det betaler sig, når danske forbrugere erfarer, at vi arbejder med de områder," udtaler sustainability ansvarlig hos Scandic, Inger Mattson i en pressemeddelelse.

"Social ansvarlighed er ligesom ansvarlighed for klimaet vigtig for os. Titlen passer ind i Scandics værdier, og derfor er det stort for os for tredje gang at være nummer 1," siger Niels Sørensen.

Scandic har arbejdet med ansvarlighed i 20 år. Allerede i 1993 begyndte Scandic at udvikle det bæredygtighedsprogram, der i dag er Danmarks førende. Det betyder, at sunde miljømæssige, økonomiske og sociale aspekter gennemsyrer beslutningerne i den daglige drift.

Carina Pedersen
8. maj 2013
carina.pedersen@projectzero.dk

7. maj 2013

Fakta om undersøgelsen

Sustainable Brand er en undersøgelse, som finder sted hvert år, hvor forbrugerne kan vurdere, hvilke der er de mest bæredygtige brands på det svenske marked. Udgangspunktet for undersøgelsen er FN's Global Compact retningslinjer, som angiver, hvordan virksomheder skal arbejde med miljømæssig ansvarlighed, menneskerettigheder, bedre arbejdsvilkår og anti-korruption.

I år har 18.000 forbrugere besvaret spørgsmål om, hvordan de opfatter og bedømmer arbejdet med miljø- og social ansvarlighed. Undersøgelsen blev gennemført online i december 2012 og januar 2013.

Målet med undersøgelsen er at vise betydningen af at arbejde mere erhvervsorienteret med bæredygtighed og kommunikation af dette.

Cookiepolitik