Japanske gæster besøgte verdens første intelligente varmepumpe i Hørup


Huset i Hørup som nu er varmeforsynet med den intelligente varmepumpe

Sønderborg havde mandag besøg af en erhvervs- og universitetsdelegation fra Japan, som gæstede byen for at lære mere om Sønderborgs store omstilling - fokus var smartgrid og intelligente løsninger. Den japanske klima-pioneer Yurika Ayukawa stod i spidsen for besøget, hvor den intelligente rundtur bl.a. bragte gæsterne til Hørup og Danfoss.

Boligejer Christel Juhl-Thomsen bød sammen med SE´s Michael Byllemos gæsterne indenfor til at se verdens første intelligente varmepumpe. Varmepumpen i Hørup er i dag en del af et stort nationalt demonstrationsprojekt, hvor 300 varmepumper populært sagt kører som vinden blæser. Dette sker uden tab af komfort, idet varmepumpen selv slår til, når vinden blæser og akkumulerer varmen i en tank, som over de efterfølgende 2-3 timer holder huset varmt. "Jeg har skrottet oliefyret og er utrolig glad for min varmepumpe, som har halveret min varmeregning" fortalte en begejstret Christel til det store rykind af udenlandske gæster.

Rundturen i Sønderborg-området omfattede også et kort stop ved ZERO+ huset, Kraftvarmeværket, genbrugsstationen i Glansager, Solparken og passivhus byggeriet i Vollerup, vindmøllerne i Mintebjerg og Diamanten i Fynshav. På Danfoss fik gæsterne en grundig indføring i hvorledes Danfoss produkter/løsninger rundt i verden sparer masser af energi og hvordan Danfoss arbejder med fremtidens intelligente energisystem.

Yurika Ayukawa er professor på Chiba University of Commerce, hvor hun underviser i bæredygtighed. Yurika Ayukawa har tidligere arbejdet for WWF Verdensnaturfonden i Japan og var i denne funktion med til at formulere Kyoto-protokollen og efterfølgende sikre at Japan i 1997 underskrev protokollen om begrænsning af udledningen af drivhusgasserne.

Yurika har, inspireret af Danmark og Sverige, for nyligt skrevet bogen "E-Compact City Would Save the Planet", hvor hun fokuserer på hvorledes vi kan gøre vore byer mere smarte og kompakte, således at der er plads til alle på den nuværende ene-planet. Bogen har vakt stor opsigt i Japan og derfor ledsager en række IT-erhvervsfolk delegationen for at lære mere om den nordiske tænkning og -løsninger.

Besøget i Sønderborg forventes at inspirere Yurika Ayukawa til nye indsatser i samarbejde med virksomhederne, således at også Japans store omstilling kan fastholdes. Omstillingen indebærer bl.a. afvikling af atomkraften som den dominerende energikilde.

Peter Rathje
1. maj 2013

peter.rathje@projectzero.dk


Der blev lyttet ivrigt under besøgene

1. maj 2013Christel fortæller hvor varmepumpens slanger er nedgravetDanfoss viser vejen til energieffektive løsninger indenfor stort set alle områder som anvender energiDer fotograferes flittigt i Christels varmerumChristel Juhl-Thomsen forklarer gæsterne om sin intelligente varmepumpe

Cookiepolitik