Væk med fordommene om lys fra LED pærer

Hele butikken lyses op med LED

LED-belysning er ikke kun fremtid. Den er også nutid. Teknologien har udviklet sig, og LED kan nu bruges steder, hvor det ikke har kunnet bruges før.

Det fik en snes lokale virksomheder i ZEROcompany programmet et klart syn på ved et ERFA-møde hos Kvickly i det nye butikscenter Borgen, der åbner 1. oktober 2013 med ca. 60 nye butikker. Kunderne i Kvickly vil møde LED lys i hele den nye butik. LED-belysningen vil komme til at betyde besparelser på bundlinjen, godt indeklima samt et behageligt arbejds- og indkøbsmiljø.

LED har været udskældt for blandt andet at have et koldt hvidt lys og for ikke at gengive korrekt farve. Men LED-teknologien er nu så langt, at man selv kan vælge den farvetemperatur, man ønsker af det hvide lys, og farvegengivelsen er så stærk, at det er muligt at få næsten 100 % korrekt farvegengivelse.Mange ZEROcompanies mødte op uden for Borgen for at blive inspireret.

"Systemet er udviklet således, at det kan designes specifikt til netop dine behov. Maxos LED armaturerne, som vi har installeret i Kvickly, kan sættes sammen på forskelig vis, så du får netop den belysning, der er nødvendig i dine lokaler," fortalte Carsten Bahnsen ved ERFA-mødet. Carsten Bahnsen er salgsingeniør ved Philips og er ham, der har solgt belysningen til Kvickly. Kvickly er så vidt vides den første butik i Borgen, der har installeret LED i hele butikken.

Også andre virksomheder i Sønderborg Kommune har valgt og vælger LED-belysning. Alsion har installeret LED flere steder, den nye havnefront i Sønderborg indtænker LED i al byggeri og på udenoms arealerne, og flere butikker såsom UNO og HOME har skiftet til LED.

Praktisk info om LED belysning

Farvetemperaturen i en LED-pære måles i Kelvin-grader, hvor lave Kelvin-grader giver en rødlig lysfarve og høje Kelvin-grader giver en blålig lysfarve.

Farvegengivelse siger noget om lysets evne til at gengive farver. Dette måles i et Ra-indeks mellem 0 og 100, hvor 100 er korrekt farvegengivelse.

Effektiviteten i en LED-pære fortæller, hvor meget lys lyskilden giver i forhold til energien, som den bruger. Lyset - også kaldet lysstrøm, måles i Lumen (Lm) og energiforbruget måles i Watt (W). Effektiviteten er derfor Lm/W.

Den gennemsnitlige levetid, også kaldet median levetiden, er antallet af brændetimer, hvorefter 50 % af lyskilderne i et anlæg stadig lyser. Denne måde at beregne levetid på anvendes for alle typer af de tidligere glødepærer og lavenergilamper. En anden form for levetid kaldes økonomisk levetid, hvor der regnes ud fra, at der er 70 % lys tilbage i et anlæg. Nedgangen kommer fra lyskildeudfald og lysstrøms nedgang.

25. juni 2013

For yderligere oplysninger:

Carina Pedersen
carina.pedersen@projectzero.dk
6550 8194

25. juni 2013I baggrunden ses de installerede skinnesystemer i loftet og på jorden de endnu ikke installerede systemer.Carsten Bahnsen havde taget nogle forskellige LED pærer med. Her en MASTER LEDbulb Designer.Carsten Bahnsen fra Philips havde taget dagens avis med, hvori der var en artikel om LED.

Definition ERFA

ERFA er en betegnelse for netværk, hvor erhvervsfolk samles omkring en fælles faglig interesse med det formål at udvikle sig fagligt gennem erfarings- og videndeling.

Cookiepolitik