Et bidrag til den amerikanske debat

5 amerikanske klimaturister besøgte fredag Sønderborgs ProjectZero med henblik på at lade sig inspirere af den danske tænkning og de danske løsninger. Sønderborg bliver måske ny destination for studerende fra amerikansk universitet.

Eric Pallant, professor på Allegheny College nær Pittsburg i Pennsylvania i USA, havde valgt at tage hele familien med på sin søgen efter de danske klimaløsninger i Sønderborg og på Samsø.

På Alsion fik familien en introduktion til ProjectZero inden turen gik videre til klima-sightseeing på Kraftvarmeanlægget, Solparken, genbrugsstationen i Glansager, Solparken og passivhusbyggeri i Vollerup, vindmøllerne i Mintebjerg, ZERO+ huset samt selvfølgelig en tur op over Skanserne.

Affaldsforbrænding og fjernvarme er nyt og anderledes end de amerikanske traditioner, hvor affald generelt deponeres og hvor husene opvarmes med gas. Gæsterne var især begejstrede for at høre om genbrug, den grønne skolelæseplan, ZERO+ byggeri og Charlie-ordningen. Spørgelysten var stor, for hele familien er på forskellig vis beskæftiget med energi og energiforsyning.

I Mintebjerg blev der lyttet til vindmøllestøj; men støjen fra Skovbyvejen overdøvede fuldstændig støjen fra vindmøllerne, som snorede lystigt i det danske sommervejr.

Eric Pallant overvejer efter besøget, at sende et årligt hold science-studerende til Sønderborg.

Peter Rathje
11. juni 2013

peter.rathje@projectzero.dk

11. juni 2013På Kraftvarmeværket hørte klimaturisterne om, hvordan affald miljørigtigt omsættes til strøm og varmeEric Pallant (til venstre) og hans familie på besøg ved Mintebjerg-møllerne

Cookiepolitik