Elever bliver seje til affaldssortering

Sjov læring i gode rammer

Affaldssortering er slet ikke så let endda, hvor skal den tomme deodorantdåse hen og hvad skal vi gøre med den gamle udtjente mobiltelefon? Sønderborg Forsyning har åbnet dørene til et helt nyt formidlingscenter for skoleelever i Sønderborg Kommune - Sonforce.

Luise Hulgaard, formidler på Sonforce byder 4.c fra Gråsten Skole ind i de nye flotte lokaler. Hver elev får tildelt en meget stor trækasse med låg og nummer, hvor det er muligt at smide sin taske og jakke ned i.

-Jeg glæder mig til et par timer sammen med jer, vi skal snakke om alt det affald vi smider ud derhjemme og på arbejdspladsen - hvad det kan bruges til og hvor det kommer fra, fortæller Luise Hulgaard og fortsætter, vi skal både ha' det sjovt og lære noget. Og inden i går her fra, skal vi se, hvor meget I kan huske af det vi har snakket om. Vi skal nemlig sortere affald på tid - og dyste mod de andre klasser, der besøger os.

De unge elever bliver straks udfordret på deres viden om affald, og hvorfor det overhovedet skal sorteres. - Noget kan genbruges, noget er giftigt og kan forurene vores jord og noget er bare ulækkert! - lød det fra klassen.

Med en stor stak magnetiske billeder af affald udfordredes klassen på, at inddele affaldet i 4 kategorier - genbrug, forbrænding, deponi og specialbehandling. Det er ikke altid helt let at blive enige om hvordan affaldet sorteres, men eleverne fra Gråsten havde rigtig gode forslag og resultatet blev endda også en øjenåbner for klassens lærer og ProjectZeros udsendte medarbejder.

Sonforces nye lokaler ligger i den gamle forbrændingsbygning på containerpladsen på Nørrekobbel i Sønderborg, og er specielt indrettet til at guide børn i alle aldre, fra børnehaven til skolernes overbygning, igennem affaldets veje. Det nye formidlingscenter giver eleverne mulighed for at lære hvordan affaldet genbruges og til hvilke formål, mulighed for at skille elektronik ad og arbejde med materialebestemmelse og lave ting af genbrugsmaterialer. Besøget på Sonforce kan tilrettelægges efter ønske og behov.

Stor oplevelse

Da klassen hvad været "lutter" øren i et par timer og madpakken var spist, sluttede arrangementet med en rundtur på containerpladsen, for at lade eleverne kigge dybt i containerne og tjekke om affaldet nu også var rigtig sorteret.

-Jeg kunne godt blive vænnet til sådan en skoledag. Vi har god pause, vi er aktiveret og så får vi endda viden. Det er rart! Sådan udtrykte Peter Ingemann Skjold, 4.c sin glæde over dagen, da den var forbi!

3. juli 2013

For yderligere oplysninger:

Louise Johnsen
louise.johnsen@projectzero.dk

3. juli 2013

FAKTA

Sonforce er et forsyningslaboratorium, hvor vi undersøger begreber som bæredygtighed, affald og CO2 fra forskellige vinkler. Vi laver tankevækkende eksperi­menter, der giver indblik i, hvordan vi udnytter naturens ressourcer i hver­dagen. Og forståelse for, at vi via omtanke og nytænkning selv har indflydelse på, hvordan det sker.

Læs mere på www.sonfor.dkFordeling af affaldet i de rigtige containereEleverne fra 4.c kom helt tæt på affaldet

Cookiepolitik