Erhvervsfolk fik den kinesiske horisont udvidet

Med Danmarks ambassadør, Friis Arne Petersen, som det store trækplaster samlede Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter torsdag den 7. februar på Alsion et halvt hundrede interesserede til et seminar om Kina og mulighederne på det kinesiske marked netop nu.

Seminaret blev efterfulgt af en middag på Restaurant Peking i Sønderborg, hvor kinesiske studerende var guides ved hvert af bordene, så maden kunne spises på den rigtige måde - suppe med porcelænsske, ris m.m. med pinde, Peking-and i pandekager osv. Samtidig blev lejligheden benyttet til at få et face-to-face indblik i, hvad de kinesiske studerende arbejder med på SDU i Sønderborg, og hvilke kompetencer de har at tilbyde erhvervslivet.


Ambassadør Friis Arne Petersen indledte sit besøg i Sønderborg med besøg hos bl.a. Ewers, Linak, Lodam og ProjectZero, og han udtrykte i sit indlæg bagefter glæde over at møde stor innovation, åbenhed og lyst til at prøve nye markeder.

"Når mange afholder sig fra at gå ind i Kina, så skyldes det ikke mindst, at landet er så stort, og at sproget og kultur er så forskellig fra vores. Men man skal ikke være bange. Man skal forberede sig rigtigt, få hjælp hos de rette og sætte sig ind i, hvad de kinesiske forbrugere efterspørger. Det er i høj grad produkter inden for velfærd, sundhed, fødevaresikkerhed og kloge miljøløsninger", fortalte ambassadøren.

"De stærke EU-lande får fantastiske muligheder i Kina de kommende år, og kineserne er åbne, nysgerrige og samarbejdsvillige. Vi har i Europa et stort ansvar for, hvordan Kina udvikler sig. Vi ved det også godt, i hvert fald i Danmark, som sidste år havde 12 ministerbesøg i Kina, og allerede i år er syv danske ministerbesøg i Kina under planlægning", sagde Friis Arne Petersen.

Seminarets øvrige oplægsholdere var Peter Jyde Andreassen og Yangfeng Cao fra Universel Fonden, som arbejder med et femårigt projekt, Suitable Growth, hvis mål er at skabe en model for god tilpasning, også prismæssigt, af produkter til det kinesiske marked.

Teknisk direktør i Sønderborg Kommune, Inge Olsen, fortalte om Sønderborg-delegationens tur til Kina sidste år og de resultater, om erfaringerne med at åbne døre og om nogle af de resultater, turen allerede har banet vej for.

Ph.d. Signe Overgaard fra Institut for kinesiske studier på SDU fortalte om Kinas valg af metode i forhold til at udøve magt i en tid, hvor landet er tæt på at have verdens førende økonomi. Regimet i Kina har valgt "den bløde magt" - altså magt via tiltrækning i stedet for tvang og lokkemidler.

"Kina vil ikke være verdens produktionshal, men ønsker strategiske partnerskaber, internationale universitets-samarbejder, investeringer i forskning og udvikling og høj innovation, som ikke begrænser sig til kopier".

Signe Overgaard ser klare muligheder for, at Sønderborg kan få del i den voksende skare af kinesiske turister, som de kommende år vil ud i verden til anderledes oplevelser.

"Når de har set Rom, Paris og London, så vil de besøge steder, hvor andre ikke har været - det kunne være danske farvande i tremastede sejlskibe og herregårdsferier med gourmetmad", mener hun.

Billeder og effekter fra borgmester-delegations rejse til Baoding m.v. udstilles på Alsion frem til 1. marts 2013.
Læs mere om udstillingen her


Herdis Thomsen
Sønderborg Kommune
18. februar 2013

18. februar 2013

Cookiepolitik