Tysklands grønne by oplever stor vækst

For 40 år siden havde EU planer om at omdanne Rhin-området omkring Freiburg til ét stort industriområde med egen energiproduktion, hovedsagelig baseret på atomkraft. Borgergrupper protesterede og viste gennem handling og commitment samtidig vejen til et grønt Freiburg, som blandt andet har sat byen på verdenskortet som solcelle-hovedstad og fristed for nye grønne bolig- og byggeformer.

UNI Freiburg ekspanderer og udvider kapaciteten for at kunne tage imod de mange studerende som søger mod byen. Universiteterne forsker blandt andet i solcelle-teknologier, og på byens tage omsættes PV-teori til praksis.
Bydelen Vauban tiltrækker den kreative elite

I bydelen Vauban bor ca. 5300 borgere i nye anderledes boligformer, hvor bofællesskaberne har opført deres egne drømmeboliger- og bygninger. Bygningerne er miljøvenlige og energieffektive (ZERO, passiv eller lavenergihuse) med grønne tage og egen PV-produktion, og haverne blomstrer året rundt.

Pladserne mellem boligerne er forbeholdt legende børn og de få biler henvises venligt til centrale parkeringshuse, som i øvrigt også producerer strøm fra solceller. Et sporvejssystem forbinder bydelens bygninger med Freiburg centrum.

Området har sine egne butikker, som er med til at skabe ca. 400 lokale jobs. 24 % af Vaubans indbyggere er børn og unge under 18 år, og det vrimler med legepladser, børnehaver og skoler.

Læs mere om livet i Vauban på www.quartiersarbeit-vauban.de.Bygningerne i bydelen Vauban er opført af engagerede borgere, som i fællesskab selv har hyret arkitekt og byggefirma

Et grønt Freiburg

Også selve Freiburg med 220.000 indbyggere har store ambitioner i sin omstilling til en grøn by. I 2020 skal 36 % af transporten dækkes af cyklisme, som skal fungere hånd-i-hånd med en ambitiøs udbygning af sporvejene, således at bilerne kommer helt ud af bykernen. Vejene omdannes til pladser, hvor man kan cykle eller spadsere eller dyrke sine egne urter og grøntsager.

Turisterne strømmer til og det samme gør tilflyttere. Tilflytterne så massivt, at Freiburg pt. diskuterer om man skal tillade at vækste byen med yderligere 15.000 nye indbyggere.Der er masser af plads til cyklerne i Freiburg


Freiburg var rollemodel for Sønderborg i 2008

Freiburg var det gode eksempel da ProjectZero i 2008 afholdte "ZERO Carbon City" konferencen på Alsion. Hans-Jörg Schwander, som dengang gæstede Sønderborg, er stadig meget aktiv i omstilling og formidlingen af Freiburgs erfaringer.

I dag koordinerer han delegationsbesøg fra hele verden, som ønsker at lære af Freiburgs erfaringer. Gæsterne har især fokus på, hvordan man skaber bilfrie byer med mere plads til mennesker!


10. december 2013

For yderligere oplysninger:

Peter Rathje
peter.rathje@projectzero.dk

+45 4040 8636

10. december 2013Vauban bydelen har 4.000 beboere, og boligerne er bygget omkring en sporvognsforbindelse, som muliggør et liv uden bilIkke overraskende møder man overalt i Vauban et "Nein Danke" til atomkraftHans-Jörg Schwander viser turisterne rundt og besøgte selv i 2008 Sønderborg i forbindelse med konferencen ZERO Carbon CitiesI Freiburgs midte udenfor teatret finder man denne fælles have, hvor borgere høster urter og grøntsagerEn ny universitetsbygning supplerer byens store universiteter

Cookiepolitik