Når dagplejebørnene tager på skovtur, snakker de om, hvad der hører hjemme i skoven og hvad der ikke gør. Med små spande indsamler de alt det affald de finder. Men skovbunden byder heldigvis også på andre ting, der kan bruges til kunstneriske aktiviteter, samt bær og "ukrudt" der kan spises.
- Vi forundres over livet i skovbunden, vi mærker vejrets skiften og børnene udfordres motorisk, fortæller Lotte Damm Grewsen, og fortsætter, det er oplagt at lære de 0-3 årige gode miljøvenlige vaner. Det er spændende, sjovt og lærerigt for os alle, og bevist, at tidlige sanselige erfaringer kan række langt ind i voksenlivets miljøadfærd.
Børnene inspirerer forældrene
Forældrene til de bæredygtige børn synes det er spændende at opleve, hvordan deres børn udvikler sig i forhold til naturen. Børnene giver selv udtryk for at komme ud og udforske skoven og krattet. Inden døre er børnene helt klar over, at lyset skal slukkes for at spare på energien. Forældrene oplever at børnene er engagerede og nysgerrige, og forundres over hvad de små egentlig ved.
De grønne spirer besøger også genbrugspladsen for at lære at sortere affald
- Vi tænker "bæredygtighed i børnehøjde" som en god måde at involvere de helt små børn og deres forældre. Som passionerede naturdagplejere går vi foran med et godt eksempel. Vi har fokus på bæredygtighed og langsomt ændrer vi selv en masse vaner i hverdagen. Der går sport i det. Og børnene er vilde med det, slutter Lotte Damm Grevsen.
En forælder til en af de grønne spirer udtrykker: - Vi er selv begyndt at bruge skoven, selvom vi egentlig ikke er udemennesker.
Aaryan skruer lågen af vaskemaskinen
Hvad mon kan genbruges?
De grønne spirer har været på genbrugspladsen for at smide det sorterede affald i de rigtige containere. Men genbrugspladsen bød også på helt andre materialer, der med snilde og penselstrøg blev til de flotteste glasskåle. Børnene fik lov til at skrue glasset fra vaskemaskinelåger af, rense dem og dernæst dekorere dem til stor glæde for dem selv og deres forældre.
11. december 2013