Andelsboligforening bygger bæredygtigt

Sønderborg Andelsboligforening har etableret et bæredygtigt boligområde i Vollerup.

12 boliger med solceller og grønne tage er opført i Vollerup. Det er Sønderborg Andelsboligforening der har prioriteret bæredygtighed højt, da andelsboligforeningen begyndte arbejdet med opførelsen af nye huse. Ideen med de nye huse er at bygge boliger af materialer der kan genbruges, når disse er udtjent i fremtiden, og som ikke på nogen måde kan skade miljøet ved genanvendelse.

De 12 boliger er samlet i 6 dobbelthuse i et plan. Hvert hus består af en bolig på 115 m2 og 105 m2 med opholdsrum orienteret mod syd for at sikre størst mulig passiv solopvarmning. Det er arkitektfirmaet CREO ARKITEKTER SYD Aps og Ingeniørfirmaet Esbensen, der står bag de bæredygtige huse. Arkitekt m.a.a. Harald Christensen er henrykt for boligforeningens idé om et bæredygtigt hus. "Jeg fik frie hænder til at kreere de arkitektoniske huse med højt til loftet og med fokus på bæredygtighed, og det blev til huse som end ikke boligforeningen havde haft i tankerne," siger Harald Christensen. "Beboerne er ikke kun glade for indretningen af huset, men også rigtig glade for husets forbindelse til uderummene, altså haven".

Bjarne Baun Madsen, teknisk chef i SALUS boligadministration fortæller at der har været stor fokus på at benytte de bæredygtige energikilder der er tilgængelige i området, derfor er alle husene opvarmet med fjernvarme fra Solparken Vollerup, som generer varme fra solpaneler og CO2-neutralt brændsel.

Fjernvarmen er selv med til at fungere som tørretumbler i de nye boliger. I hvert bryggers er installeret et stort dobbelt "genveks-tørreskab", som kan fungere som tørretumbler. Den varme luft fra boligens bryggers suges ind i bunden af skabet - forbi et fjernvarmebaseret varmelegeme - og stiger op forbi det våde tøj, som tørrer hurtigt. Den fugtige luft suges ud igen i toppen af skabet via husets centrale genveksanlæg.

"Den nye form for tørreskab er aldrig set før, og det skal ikke være nogen hemmelighed at der har været nogle tilpasningsproblemer i forbindelse med tørreskabet", siger Bjarne Baun Madsen, der er glad og stolt af boligforeningens attraktive og bæredygtige huse i Vollerup, i udkanten af Sønderborg.


LJ
31. oktober 2012

31. oktober 2012

Cookiepolitik