Energi- og Byggemesse med grønne fremtidsudsigter

Mere end 100 håndværkere, arkitekter og byggerådgivere mødte frem, da der tirsdag eftermiddag den 20. november var Energi- og Byggemesse på Borgen i Sønderborg. Det var ProjectZero og Sønderborg Kommune, der stod bag messen, der efterhånden er blevet en årlig tradition i Sønderborg. Borgmester Aase Nyegaard stod for velkomsten:

"Det ligger mig meget på sinde, at vi spiller med åbne kort i Sønderborg Kommune. Alle håndværkere og virksomheder, der ønsker at gøre en god handel med Sønderborg Kommune, har mulighed for det. Vi følger de gældende udbuds- og licitationsregler, der sikrer, at alle kan byde ind på en opgave. Og det vil ofte være en grøn opgave. Der er for mig ingen tvivl om, at en stor del af aktiviteten i byggebranchen i de kommende år kommer til at handle om energieffektivisering og omlægning til grønne energikilder", sagde Aase Nyegaard.

Efter Aases velkomst var det tid til et kig i krystalkuglen. Hvordan ser fremtiden ud for bygge- og anlægsbranchen i Danmark? Det gav Camilla Damsø Pedersen fra dansk Byggeri et bud på, og buddet er grønt.

"Danmarks energi og klimaambitioner er blandt de mest fremsynede og ambitiøse i hele verden. I 2035 skal el- og varmeforsyningen være 100 procent baseret på vedvarende energi. Og her vil der være stor fokus på energirenovering af bygningsmassen, der står for 40 procent af landet samlede energiforbrug. Her er der store energibesparelser at hente, idet 75 procent af bygningsmassen er fra en tid, hvor der ikke var krav til bygningernes energieffektivitet", sagde Camilla Damsø Pedersen blandt andet.

Mie Rauff Nielsen fra Bygninger og Energi i Sønderborg Kommune kunne fortælle den samme historie om fremtidens grønne arbejdspladser. I 2009 - 2011 har Sønderborg Kommune investeret 86 mio. kr. i energioptimering af 115 kommunale bygninger. Det har resulteret i en vandbesparelse på 24 procent, en elbesparelse på 16 - 22 procent og en reduktion af CO2-udledningen med 7,4 procent. Den driftsmæssige besparelse er på 5,2 mio. kr. årligt. Og der er mere på vej.

"I 2013 - 2016 har byrådet afsat 78 mio. kr. til energioptimering og solceller. Hertil kommer yderligere 24 mio. kr. til bygningsvedligeholdelse i de kommende år. Det er også nødvendigt, hvis vi skal nå vores mål om en halvering af CO2-udledningen i 2020 og en reduktion på 100 procent i 2029", sagde Mie Rauff Nielsen.

Det kunne messegæsterne så tygge på, mens de fortærede kaffe og kage og gjorde klar til anden halvleg af Energi- og Byggemessen. Den stod på oplæg om boligforeningernes renoveringsplaner i de kommende år, Havneselskabets byggeplaner, fremtiden for Sønderborg Fjernvarme, status for ProjectZeros ZERObolig-projekt og energivejlederuddannelsen - ZERObyg - på EUC Syd.

ProjectZeros Peter Rathje fortalte og dokumenterede, at Sønderborg-området har fastholdt en høj beskæftigelse i byggebranchen siden 2009, hvor den i resten af landet er faldet med ca. 18 %.

"Lad os sætte alle gode kræfter ind på at fastholde beskæftigelsen. Vi har fortsat masser af muligheder i områdets store grønne omstilling", lød opfordringen fra Peter Rathje.

Sidste punkt på Energi- og Byggemessen var en orientering om det store Borgen-byggeri ved A. Enggaard og en efterfølgende rundvisning i byggeriet.

25. november 2012


25. november 2012

Cookiepolitik