På vej mod det høje energi C

Familien Wejs Hansen i Sønderborg har smidt sokkerne, efter at deres 108 år gamle patriciervilla har fået en frakke på. Det var dyrt, men uomgængeligt for at holde varmeudgiften nede og huset attraktivt.

Den trængte efterhånden til en kærlig hånd, den store patriciervilla Kongevej 65 - i det mondæne kvarter ned til Sønderborg Bugt. Nu, da stilladset er pillet ned, og patriciervillaen har fået en "overfrakke" på, har det fået sit 100-årige statelige udtryk tilbage.

"Vi futter rundt i bare tæer i stuen. Det har vi aldrig kunnet før", glæder Charlotte Wejs Hansen sig. Efter et par årtier, hvor hun flere gange skrabte fugtige udposninger på stuevæggene ned og bagefter gav væggene en gang maling, fik parret nok. De fik fat i ZEROboligs energivejleder, der sammen med andre fagfolk rådede husejerne til at give villaen en overfrakke på. Det 108 år gamle hus er bygget massivt, så det var udelukket at hulmursisolere.

"Hvis vi gør alt det, der står på listen, så kan vi rykke fra energimærke F op til et C, men vi har sat de fleste af vores pensionskroner i frakken, så vi tager tingene i etaper", siger ægtefællen Peder Hansen.

Der er 580 kvm. fordelt på fire etager i villaen. I alt står det isolerende lag på ydervæggene parret i 600.000 kroner. Den relativt høje pris skyldes ikke mindst, at der er tale om en skræddersyet frakke, hvor håndværkerne har håndskåret mange af flamingopladerne, så de passer til gesimser og kurver.

Energirenoveringen er så ny, at parret ikke har overblik over, hvad de rent faktisk kommer til at spare. "Vi håber at sænke fjernvarmeprisen med 12.000 kroner, så vi kommer ned på 20.000 kr.", siger Peder Hansen.

Ægteparret afviser at være "fromme idealister". "Det handler om at få en fornuftig pris, når huset engang skal sælges. Men vi skal da hjælpe Sønderborg-området med at blive CO2-neutrale", siger hun. Og han tilføjer:

"ProjectZero er områdets store chance for at skabe grønne job. Hvis håndværkerne formår at dygtiggøre sig, så er det absolut en konkurrencefordel, der kan give dem arbejde - også uden for lokalområdet".BORDERPRESS

7. maj 2012

7. maj 2012

FAKTA

Villaen Kongevej 65 i Sønderborg er opført i 1904, da Sønderjylland var Slesvig og en del af Preussen. På den tid blev der bygget uden hulmure.

Det er blevet efterisoleret med en kappe på 100 millimeter isoleringsbats. De er skjult med et lag puds.

Der er 580 kvadratmeter fordelt på tre etager og kælder. Huset er opvarmet af fjernvarme.

Familien forventer med energiinvesteringen på 600.000 kroner at kunne skære deres varmeregning ned med cirka 12.000 kroner til 20.000 kroner.

Familien sparer miljøet for et udslip på 2,6 ton CO2 årligt.Familien Wejs Hansen i fuld gang med at give huset en frakke på

Cookiepolitik