Kina er på rette ZEROkursByfortætning er en bæredygtig løsning

Den netop gennemførte Kina-delegationsrejse bekræftede at Kina er på rette ZERO-kurs. De 4 byer som Sønderborg-delegationen besøgte var enten Low Carbon Cities eller havde igangsat ambitiøse projekter med fokus på lavt energiforbrug og/eller bæredygtig byudvikling.

Sønderborgs nye Friendship City, Baoding med 11 mio indbyggere, positionerer sig særlig stærkt, idet byen både er kinesisk Low Carbon City rollemodel og kinesisk teknologicenter for vedvarende energiproduktion og energilagring - forankret i China Electricity Valley. Mest kendt er solcelle-producenten Yingli, hvis markedsandel udgør ca. 10% af det hastigt ekspanderende solcellemarked.

I udkanten af byen Dalian (6 mio indbyggere) fokuseres på Dalian BEST City, et kæmpestort byggeprojekt som over de kommende 20-30 år skal skabe en økologisk pendant til Silicon Valley med 360.000 indbyggere baseret på BEST principperne: Biodiverse Emerging Science Technology.

Delegationens mange møder konkluderede at Kinas fænomenale vækstrater er sket på bekostning af miljø/natur og bekræftede at den fremtidige vækst skal være baseret på de såkaldte ECO-principper. Transformationen sker ved at der i en række udvalgte byer etableres ECO-demonstrationsprojekter, som har til formål at finde og vise vejen til bæredygtig vækst. Når denne er fundet opskaleres løsningerne til at omfatte hele Kina.

Danmark er i Kina kendt som et foregangsland på energi/klima-området og med den nye kurs åbner der sig i Kina et stort marked for bæredygtige løsninger indenfor energi, klima, rent vand, spildevand, affald, transport m.v.

Skal Danmark løfte denne udfordring, er der behov for at vi nationalt skaber større demonstrationsprojekter, hvor de mest cost-effektive løsninger afprøves/dokumenteres i stor skala med henblik på at kunne opskales yderligere i Kina. Projekterne skal baseres på offentlig/privat-samarbejde, hvor forskere, producenter, rådgivere, myndigheder, skoler/universiteter og kommuner m.v. samarbejder om at skabe, demonstrere og levere løsningerne.

ProjectZero opfordrer regeringen, brancheorganisationer og interesserede virksomheder til i samarbejde at gribe udfordringen og skabe rammerne for bæredygtig vækst.

Lad os sammen sætte et dansk fingeraftryk på verden!

Læs beretningerne fra delegationsrejsen her:

Kæmpe opmærksomhed på Sønderborg i Kina

Bæredygtig bydel til 300.000 indbyggere på Kina-tegnebrættet

Sønderborg får muligheder i Kinas store miljøudfordringer - se indslag fra kinesisk TV

Kina er vækst og vækst

PR

9. maj 2012BEST CITY sætter nye standarder for bæredygtig byudvikling

9. maj 2012Visualisering af bæredygtig byudviklingBilerne fylder, hver dag sendes 1600 nye biler på gaden!Solvarme-anlæg præger boligbyggerietBaodings førende hotel er klistret til med solceller

Cookiepolitik