Vær opmærksom på strømforbruget i sommerhuset

De seneste 20 år er energiforbruget i sommerhuse steget med 50 procent. Samtidig har elforbruget i helårsboliger i samme periode stort set ligget konstant. Der er derfor god grund til at være opmærksom på hvordan du styrer energiforbruget i sommerhuset bedst muligt.

Bedre økonomi og længere ferie

Årsagen til den store stigning i forbruget skyldes bl.a. at danskerne har fået flere penge mellem hænderne og mere ferie. Mange sommerhusejere benytter deres gode økonomi til at udstyre sommerhuset med opvaskemaskine, tv og andre elslugende apparater, og samtidig betyder den ekstra ferieuge, som mange har fået, at sommerhusene bliver brugt mere intensivt - også uden for sæsonen, hvor elforbruget til opvarmning er stort.

Energirådgiver Karen Christensen, DONG Energy anbefaler, at man holder godt øje med sit elforbrug i sommerhuset både sommer og vinter:

"Hvad er forbruget på en uge om sommeren eller efter en uges vinterferie? Eller hvad koster det at have varmen tændt i vinterhalvåret? Det bedste råd er at aflæse elmåleren, hver gang man ankommer og forlader huset. Det giver et overblik over, hvor stort forbruget er, og sikrer dig samtidigt mod uforudsete udgifter", siger Karen Christensen.

Husk også:

 • Sørg for at have elspareskinner i sommerhuset, så er I sikre på at få slukket for det hele og undgå det dyre standbyforbrug i sommerhuset
 • Vær opmærksom, at også halogenlamper kan have standbyforbrug til transformeren, selvom lampen/lyspæren er slukket. Husk at slukke på stikkontakten, så både lampe og transformer bliver afbrudt.
 • Hvis du vælger at lade køle-fryseskabet være tændt i et uopvarmet hus, skal det helst have to termostater. Med én termostat risikerer du, at køle-fryseskabet ikke tænder, når rumtemperaturen falder til cirka 5 grader.
 • Vinduer på klem og åbne døre på for eksempel en lun forårsdag kan få radiatoren eller gulvvarmen til at køre på fuld varme! Sluk for varmen eller luft ud i kortere tid.
 • Sluk for vandvarmeren, hvis du forlader huset mere end 5-6 dage. Og sluk for vandvarmeren, inden du bruger det sidste varme vand.
 • Fugt i sommerhuset ødelægger både hus og indbo. En affugter kan fjerne fugten og samtidig give lidt varme. Det samme gælder en ventilationssolfanger - den bruger ikke el, men drives af en lille solfanger.
 • Med gulvvarme varer det mange timer, før den rette temperatur er nået. Overvej derfor, om det er gulvvarmen eller radiatorerne, der skal tændes, hvis du kun bruger huset i få døgn.
 • En varmepumpe kan være et fornuftigt supplement til elvarmen, hvis fritidshuset bliver brugt meget om vinteren eller skal være frostfrit.
 • Når du udskifter hårde hvidevarer, er det en dårlig idé at genbruge dem i sommerhuset. Gamle apparater har nemlig ofte et højere forbrug!
 • Er du tvivl om dine apparaters elforbrug, så lån et Sparometer og tjek forbruget.
 • Grillkul er en af sommerens store CO2 -syndere. En el- eller gasgrill sparer miljøet for meget udslip af CO2.

Læs om andre gode nyttige energispareråd fra DONG Energy til brug i sommerhuset på denne side

Kilde: DONG Energy


VB
18. juni 2012

18. juni 2012

Cookiepolitik