Verden står overfor store udfordringer med at realisere FN´s 2-graders temperaturstignings-scenarie for 2050, som forudsætter at landenes CO2-udledninger sænkes til gennemsnitligt 2,2 ton for hver af de 9 mia mennesker, som Jorden forventes at rumme i 2050.
Det er vigtigt at byerne gør en særlig indsats for at reducere CO2-udledningen, men det nytter CO2-mæssigt ikke noget at flytte vareproduktionen andre steder hen - det er forbruget som styrer CO2-udledningen.
ProjectZero igangsatte i 2008 sammen med bl.a. Verdensnaturfonden Low-Carbon-City-Development projektet, som bl.a. skulle afklare, hvordan byernes carbon-footprint ville se ud såfremt vi medregner byens "importerede varer" og modregner "eksporterede varer" - de såkaldte embedded emissions.
Igennem de sidste 8 måneder har den canadiske forsker Bas Straatman sammen med forskere fra SDU, under ledelse af professor Steen Rasmussen, kortlagt dette på baggrund af specialkørsler på statistiske input/output-data for en række danske byer omfattende bl.a. Sønderborg, København og Aarhus.
Kørslerne viser, at der er stor variation imellem byerne og at byernes carbon-footprint (i CO2-ækvivalenter) generelt dobles, når man inddrager import og eksport af varer. Resultaterne viser, at der de kommende 40 år venter byerne langt større udfordringer med at reducere CO2-udledningen til FN´s anbefalede 2,2 ton per indbygger globalt, end blot et ensidigt fokus på at reducere byernes egne (produktions) emissioner. Tallene og udfordringen bekræftes af undersøgelser gennemført af NIRAS konsulenterne.
I løbet af kort tid vil forskerne afslutte LCCD-projektet og formelt rapportere dets resultater. Her bliver det spændende at få de eksakte tal for CO2-udledningen relateret til Sønderborg-områdets vareimport og -export.
Low Carbon City Development projektet er økonomisk finansieret af bl.a. WWF, Bitten & Mads Clausens fond, Region Syddanmark og ISSP. Læs mere her
Billederne viser deltagerne i seneste projektmøde afholdt i uge 7 på DONG Energy i Skærbæk.
PR
Helle Knudsen (Region Syddanmark) diskuterer med Bas Straatman (SDU) og Charles Nielsen (DONG Energy)