Børnefamilie er flyttet ind i Sønderjyllands første PASSIVhus

I udkanten af Sønderborg har Sønderborg Andelsboligforening bygget 12 passivhuse og er i fuld gang med at bygge 12 mere. Passivhusene er de første af sin art i Sønderjylland.

Et passivhus udmærker sig ved at have et utroligt lunt og behageligt indeklima, og ved at have et begrænset energiforbrug. Ethvert passivhus er derved et aktivt bidrag til beskyttelse af klimaet. Konceptet for passivhuset er at bygge et hus der kan holde på varmen og udnytte den varme der kommer fra solen, også kaldet passiv opvarmning, så der i sidste ende ikke er behov for nogen varmeforsyning eller varmeinstallation.

Familien Hartung Kjær er for nylig flyttet ind i en af andelsboligerne i Vollerup med familiens førstefødte på 18 mdr. og en ny på vej. Og muligheden for at flytte ind i en bolig, der selv genererer det meste af varmen, faldt i rigtig god jord hos familien. Rækkehuset er på 112 m2 og har en radiator der leverer ekstra varme - fjernvarme. Men den står på laveste blus selv i denne kolde tid, hvor temperaturen er på 15 minusgrader.

- Vi har måttet åbne et vindue på 1. sal i sidste uge, da der simpelthen blev for varmt inden døre, fortæller Jan Hartung og fortsætter, vi kan virkelig mærke hvor godt huset er isoleret og hvor tæt det er, ventilationsanlægget sørger for et godt indeklima i huset.

Isoleringen i et passivhus er tykkere end normalt, med 430 mm isolering i væggene og 480 mm på loftet i de nye andelsboliger. Og for passivhuset skal tætheden i huset være tre gange så tæt end i et almindeligt parcelhus.

Men familien er ikke passive i forhold til andre energibesparelser. 2 gange ugentligt tjekker Jan Hartung sit elforbrug via SE's elforbrugsservice for at følge med i forbruget og sætte ind hvor der eventuelt kan være et unødvendigt elforbrug, såsom at opladeren til mobiltelefonen tages omhyggeligt ud af stikkontakten efter opladning.

For at kunne kalde et byggeri et PASSIVhus skal byggeriet certificeres efter bestemt principper. Sønderborg Andelsboligforenings nye andelsboliger i Vollerup er certificeret i december 2011.

LJ


21. februar 2012

Cookiepolitik