Sønderborg får muligheder i Kinas store miljøudfordringer - se indslag fra kinesisk TV


Kinesisk TV viser indslag fra mødet mellem direktør for Tianjin Minicipal Kongres Mr. Xiao Huaiyuan og Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard

Med en vækst på 16,5 pct. var Tianjin øst for Beijing byen med Kinas største vækst i 2011. Væksten finder især sted i bydelen Wuqing, hvor også hele 28 danske virksomheder indtil videre har etableret sig. Dermed er Danmark det næststærkest repræsenterede land i området, når der ses bort fra Kina. En af de danske firmaer er Danfoss, som beskæftiger halvdelen af sine 4000 ansatte i Kina på virksomheden i Wuqing.

Delegationen fra Sønderborg besøgte onsdag i forbindelse med sin tur Danfoss, hvor vicedirektør Alfred Che tog imod. Alfred Che har været i Danmark en del gange og kender flere fra delegationen. Efter en introduktion var der rundvisning på virksomheden.

Den kinesiske medarbejder, der viste rundt, kunne fortælle, at det er attraktivt at blive ansat på Danfoss i Kina. "Lønnen ligger på niveau med andre virksomheders, men andre goder gør, at kinesere gerne vil arbejde hos Danfoss".

Den alsiske virksomhed fungerer da også som en unik døråbner for danske virksomheder i Kina. Det blev ikke mindst tydeligt, da formand for People's Congress i Tianjin, Xiao, modtog den sønderborgske delegation ved et officielt arrangement. Tianjin har en formand i stedet for en borgmester, idet den ligesom tre andre store byer i Kina har særstatus. Xiao er samtidig tredjehøjest placeret i Kinas nationale parti.

Se et indslag fra kinesisk TV, hvor direktør for Tianjin Municipal Kongres Mr. Xiao Huaiyuan tager imod Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard

"Jeg har jo været i Sønderborg, og jeg husker tydeligt den smukke natur - det blå vand, alt det grønne og den rene luft", indledte Xiao sin velkomst til borgmester Aase Nyegaard og den øvrige delegation. Xiao lagde ikke skjul på, at han mener, at danske virksomheder og dansk viden om energihåndtering og -effektivisering kan finde stor anvendelse i Kina, hvor den enorme vækst ganske vist skaber en stærkt økonomi, men også giver store udfordringer i form af miljøproblemer. Der arbejdes meget i Kina med grønne energiformer og minimering af CO2, men indsatsen har vanskeligt ved at matche størrelsen på væksten.

Den officielle modtagelse i Tianjin foregik som andre modtagelser, Sønderborg-delegationen har været med i i Kina, meget formelt med Aase Nyegaard placeret ved siden af værten og de øvrige deltagere i hver side. Modtagelsen i Yianjin blev optaget på TV og sendt til hele Kina.

Onsdag aften lykkedes det Sønderborg-delegationen at få et møde med Kinas tidligere undervisningsminister Zhang, som også er tidligere borgmester i Suzhou og nu i spidsen for Eco Global Forum, som to gange om året samler verdens ledere i henholdsvis Svejts og Kina for at drøfte aktuelle temaer. Sommermøderne foregår på skift i Tianjin og Dalian - to byer som Sønderborg-delegationen besøger i Kina. Zhang havde mange konstruktive forslag til, hvordan Sønderborg kan arbejde på at få flere arbejdspladser og dermed skabe vækst og udvikling ved at udnytte og "sælge" sin viden om bæredygtighed.

Onsdagen bød også på besøg på Nankai Universitet i Tianjin, og på at sidde i kø i Beijings enorme trafikkøer.

HT
26. april 2012

30. april 2012

Cookiepolitik