ProjectZero Down Under til C40-møde


Victoria Harbour Waterfront masterplan byggeklodser

ProjectZeros Peter Rathje deltog i marts 2012 i Clinton Foundations klimaprogrammøder i Melbourne/Australien. Dels mødtes CPDP byerne (Climate Positive Development Projects) til en diskussion af best practice fra de 16 Climate Positive projekter, som ProjectZero nu er en del af. Efterfølgende mødtes CPDP-projekt-byerne med de såkaldte C40-byer, som repræsenterer et klima/bæredygtighedsnetværk for verdens 40 største byer - initieret og drevet af USAs tidligere præsident Bill Clinton og New Yorks borgmester Michael Bloomberg i tæt samarbejde.

Byerne vokser og mere end 50% af verdens befolkning bor allerede nu i byerne. Møderne viste, at der trods finanskrisen globalt er stor fokus på at skabe bæredygtige byer og samtidig vækste de relaterede erhverv. Sønderborgs erfaringer med energieffektiviseringer, omlægning til grøn energiforsyning og inddragelse af både borgere og virksomheder vækker stor interesse langt uden for landets grænser.

"Det er den samme udfordring, bare i langt større skala, som C40-byerne står overfor", siger ProjectZeros Peter Rathje med en opfordring til at vi i Danmark går foran med at skabe bæredygtige byer - i fuld skala.

Under møderne blev også Melbournes eget CPDP-projekt, Victoria Harbour projektet, diskuteret og fremvist som rollemodel for bæredygtigt havnebyggeri. Projektet skal over de næste 10 år bebygge en 200.000 m2 havnefront med 2.700 lejligheder og 360.000 m2 kontor til en samlet værdi på ca. 30 mia kr. Byggeriet skal ske i en fremtidssikret energiklasse med ambition om at realisere Clintons klima-positivt niveau.

Projektet har et arealmæssigt fodaftryk som er 4 x Sønderborgs GEHRY-havneprojekt, men hvad angår bebyggede m2, er ca. 12 x Sønderborgs havneprojekt. "Det svarer meget godt til den by-koncentration ved nybyggeri man ser i verdens storbyer", fortæller Peter Rathje, som i øvrigt er positiv overrasket over investor-købekraften i Australien - alt nybyggeri er solgt inden bygningerne er færdigbyggede.

PR

11. april 2012Grundrids af Victoria HarbourC40-gruppediskussion af bæredygtig byudviklingModerne havnebyggeri på Victoria Harbour

Cookiepolitik