Kina er vækst og vækst


udsigt over Baoding

Baoding har vækst og stor energiproduktion og -lagring. Sønderborg er god til energiplanlægning og -effektivisering. Den ene har brug for det, den anden har - og omvendt. Det var netop det, Verdensnaturfonden fik øje på, da den på sin verdenskongres i København koblede de to byer og startede det samarbejde, som nu er konfirmeret i Kina med underskrivelsen af Friendship City aftalen.

Det er i høj grad også den virkelighed, der møder Sønderborgs delegation i Kina i denne uge. Baoding vokser med en hast, der giver åndenød for en europæer. Her arbejdes der ikke med projektering af boligblokke - nej, her er hele bydele på tegnebrættet. Inden for de kommende år kommer der ny togstation, et græsk amfiteater med seks sale, et nyt vartegn - Wanbo Plaza - et højhus hvis top formes som en lotusblomst, og tusindvis af boliger.

Vand ledes fra bjergsøer i vest gennem byen til et stor søområde øst for byen. Det hele kan ses på byens rådhus, hvor en imponerende udstilling viser fremtidsvisionerne. Et besøg her var tirsdagens første programpunkt.

Bagefter gik turen til et af Baodings 11 universiteter, North China Electric Power University, som udvikler teknikere i tæt samarbejde med en række af områdets store virksomheder. 700 dimittender udklækkes herfra om året på tre forskellige niveauer, og de kan nemt finde job. Universitetet "låner" ofte undervisere fra virksomhederne, og dets professorer er i vid udstrækning projektledere på nationale energiprojekter. Det var her især Bjarne Graabech Sørensen fra Syddansk Universitet, der spurgte ind til fokusområder for at pejle på muligheder for udveksling af studerende og forskning.

Det samme bliver tilfældet i morgen, hvor der også i Tianjin er et universitet, der skal besøges.

Zhang Jinhui, leder af Electric Power University, havde sat sig godt ind i Sønderborgs visioner:

"Jeg ved, Sønderborg har som mål at være CO2-neutral i 2029. Jeg er sikker på, I vil nå målet og vække opmærksomhed med det", sagde han.

Der er etableret et nyt dansk-kinesisk center for energiudvikling i Kina, og Baoding er tiltænkt et testcenter. ProjectZeros Peter Rathje slog i forbindelse med besøget på universitetet til lyd for at etablere en energiplanlægnings-uddannelse i dette regi.

Sønderborg Kommunes tekniske direktør, Inge Olsen, ser også et stort udvekslings-potentiale:

"Vi kan bruge meget af det, vi ser her i Kina - der er virkelig noget at arbejde videre med. Men heldigvis ser jeg også store muligheder for at eksportere vores viden, rådgivning og energiplanlægning til Kina", siger hun.

HT

25. april 2012

25. april 2012Baodings førende hotel er klistret til med solceller på facade og vinduerNorth China Electric Power University tog talstærkt imod SønderborgHybridbil med solceller på taget er sidste nyt fra Yingli, en af verdens største producenter af solcellerProjectZeros masterplan på kinesisk studeres

Cookiepolitik