Bæredygtig bydel til 300.000 indbyggere på Kina-tegnebrættet


Dalian strækker sig langs kysten, hvor højhuse skyder op som paddehatte i utroligt tempo. I denne eksklusive forstad med en strandpromenade, der gav inspiration til Sønderborg Rambla, koster lejlighederne ca. 20.000 kr. pr. kvm

Sønderborg-delegationens tredje og sidste bybesøg i Kina gjaldt Dalian, som de seneste år har udviklet sig med rekordfart til det nordøstlige Kinas økonomiske vækstcenter. Dalian arbejder ligesom Sønderborg med at koble uddannelse og erhvervsliv, og med at nedbringe CO2.

Ligesom de andre steder i Kina, Sønderborg-delegationen har besøgt, kniber det med at energirenovere den eksisterende boligmasse, men til gengæld planlægger Dalian en ny bydel til 300.000 indbyggere efter BEST city-principperne: B for biodiversity (biodiversitet), E for emerging (innovation), S for science (videnskab) og T for technology (teknologi). BEST-city ventes færdig om 30-50 år, og planlæggerne erkender, at boligerne bliver dyrere, omkring 30 pct. over konventionelle - men ikke i det lange løb, idet investeringen tjener sig ind i form af lavere energiudgifter. Den nye bydel vil dække et område på 106 km2.

Dalian er kendt for turisme og kunst, men også som hjemsted for 800 højteknologi-virksomheder.

"Dalian var interessant at besøge for os, fordi flere af dens visioner passer til vores. Vi arbejder med CO2 i eksisterende byggerier, mens de gør det i nybyggeri. Det er et område, hvor vi uden tvivl kan lære noget af hinanden", siger borgmester Aase Nyegaard, som sammen med den øvrige delegation blev modtaget på rådhuset af viceborgmester Cao Aihua, som havde sat sig godt ind i Sønderborgs forhold og roste ProjectZero.

Forholdene i Kina er ganske vist meget større end i Sønderborg - f.eks. har Dalian 7 mio. indbyggere, men som en af værterne på turen tidligere har sagt til delegationen, så har både en mus og en elefant hjerte, mave, nyrer, lunger osv - med andre ord: de samme udfordringer.

Også besøget i Dalian viste, at der er mulighed for fælles læringsplatforme. I Dalian besøgte delegationen Surrey University og en af dets undervisere, danske Niels Frederik Lund, som efter en karriere som guide for bl.a. Albatros og Marco Polo Rejser har studeret tourism management og undervist på bl.a. SDU/Alsion. Han fortalte bl.a., at 100 mio. kinesere efterhånden bestiller deres udenlandsrejse via nettet, og at de gerne vil besøge øer. Dog rejser de indtil videre helst i Asien, kun Rom har som eneste turistmål uden for Asien sneget sig på Top Ti-listen.

Dalian har en særlig historie, idet den i mange år frem til 1945 var besat af Japan. Efter 1945 og frem til 1955 var den besat af Rusland. Mange turister kommer til Dalian, ikke mindst fra netop Japan og Rusland, men de kommer ikke primært på grund af historien, mener Niels Fr. Lund, de kommer på grund af naturen, kulturen, festivaler, oplevelsesparker m.m.

På en kort tur fik Sønderborg-delegationen et indtryk af områdets natur med bjerge, mange grønne områder og havet tæt på. Priserne på lejligheder med udsigt er skyhøje i de luksuriøse forstæder.

Kinaturens sidste dag bød også på besøg i den danske ambassade i Beiing, hvor ambassadør Arne Friis Petersen udtrykte stor glæde over Sønderborgs initiativ.

"I Danmark kender man slet ikke alle de muligheder, der er for udvikling og vækst i samarbejde med Kina. Jeres besøg er med til at gøre opmærksom på mulighederne, så fortæl endelig løs derhjemme", sagde ambassadøren, der også fremhævede kulturen som et godt og hidtil (i Danmark) alt for upåagtet kontaktskabende middel.

HT

30. april 2012


30. april 2012

Cookiepolitik