Inspiration fra FRILAND

Inspiration fra FRILAND

Sønderborgs landdistrikter inspireres af FRILANDs tankesæt


En lille handling flytter mere end en stor holdning.

Dette er udgangspunktet, når Landdistriktsudvalget og ZERObolig inviterer på inspirationstur til Friland på Djursland den 26. marts. Friland er en alternativ landsby med gældsfri selvbyggede og miljøvenlige huse, hvor beboerne eksperimenterer og viser nye veje for, hvordan man kan leve sit liv på en sund og miljørigtig måde.

Inspirationsturen giver mulighed for at snakke om bæredygtighed, økologi, informationssamfund, iværksætterkultur, gældsætning, selvrealisering og især energiforbedringer for private boligejere. Oplev, hvordan det fungerer, når varmen stammer fra solfangere lavet af tomme øldåser eller når det rindende vand i toilettet er udskiftet med "kaffe-grums" og væggene i huset er fyldt med muslingeskaller.

Turen henvender sig til medlemmer af Landsbyforum, Teknik & Miljø-udvalget og øvrige partnere i projektet: "CO2-neutralitet i landdistrikterne". Med dette projekt vil vi ud over at arrangere denne inspirationstur, i løbet af forsommeren afholde Roadshow III. Her vil husejere i lokalsamfundene og på landet kunne mødes med ligesindede og fagfolk, og få viden til at udføre konkrete energibesparende handlinger efterfølgende. Derudover kommer der Elbiler ud i landdistrikterne, som borgerne får lov at teste. Afslutningen bliver et storpolitisk møde i 2012, hvor resultaterne af indsatsen fremvises - hvis alt går efter planen - og målet vil være at opnå rammebetingelser, der sikrer, at det ikke koster mere energimæssigt at bo på landet end i byerne.

"Jeg kender mange, der har fulgt udsendelserne på DR2 om Friland - siger landdistriktskoordinator Connie Skovbjerg og fortsætter - her har man set landsbyen vokse ud af genbrugsmaterialer, virkelyst og alternative idéer. Idag kan man stadig se udsendelser fra Frilandshaven eller gudstjeneste fra fællesrummet. Det bliver rigtig spændende at høre Jens Peter fortælle om hverdagslivet og erfaringerne fra processen. Selvom jeg ikke forventer, at hver deltager på turen farer hjem til det sønderjydske og straks skifter fyret ud med en finsk masseovn eller klasker ler og halm op på garagetilbygningen, ja, så er jeg sikker på, at alle vil få nogle idéer med hjem."

" Besøget på FRILAND repræsenterer for mange en skæv vinkel, som sætter tanker og kreativitet i gang. Husene på landet er er kendetegnet ved de traditionelle og dyre fossile opvarmningsformer: olie, gas og el. Med Landsdistriktsudvalgets initiativ praktiseres rettidig omhu og vi kan i samarbejde reducere husenes energiforbrug og omstille til vedvarende energikilder og spare penge og CO2." - udtaler ProjectZeros Peter Rathje.

Se invitationen her: http://sonderborgkom.infoland.dk/wp-content/uploads/invitation-260311-2.pdf

Cookiepolitik