Der er mange penge at spare på dit standby forbrug

Der er mange penge at spare på dit standby forbrug

Har du et overblik over hvor meget energi du bruger på dit standby forbrug i dit hjem?

Der kan ofte være mange penge at spare, ved at reducere dit standby forbrug og dermed reducere den mængde energi dit hus bruger, når det kører i tomgang.

Standby forbruget er som regel unødvendig forbrug, som nemt kan slukkes for uden det går ud over din komfort i hverdagen. Ifølge Go' Energi går ca. 15 % af en husstands elforbrug til standby forbruget. Et stort fladskærmstv med tilsluttet dvd, spillekonsol og digital modtager kan fx bruge 40-50 watt i standby. Det svarer til 600-750 kr. om året i alene til standbyforbrug (1 watt koster ca. 15 kr. pr. år).

Er du kunde hos SE kan du nemt danne dig et billede over dit standbyforbrug og dermed få en idé om, hvor meget du kan spare. Dette gør du på www.SE.dk, hvor du kan logge ind med dit kundenummer og se forbruget helt ned pr. time i din husstand. Dette overblik viser på en overskuelig måde hvor meget strøm du bruger når du ikke er hjemme eller om natten, hvilket er potentielle sparemuligheder.


Den nemmeste måde at begrænse dit standbyforbrug på, er at slukke på kontakten på væggen. Men hvis du har ekstra apparater til din computer eller dit fjernsyn, er elspareudstyr en god løsning.
På nogle apparater kan du ikke gøre noget ved standbyforbruget. Det gælder fx elovn, indbygget mikroovn og apparater der er tidsstyrede, og derfor ikke kan slukkes helt. Her er det værd at overveje, om du har lyst til at betale for standbyforbruget, eller hellere vil vælge et andet apparat som har et bedre energimærke.

Har du større hjemmeboende børn kan du udfordre dem på hvor bevidste de er om energi. Du kan fx lave en konkurrence hvor I som familie ser hvor meget I kan spare på jeres energiforbrug. Halvdelen af besparelsen går til forældrene og den anden halvdel går til børnene som en gulerod for deres indsats. På denne måde har de fået et økonomisk incitament til at spare på energien.


Læs mere om hvordan du kan følge dit elforbrug på SEs Min side

CMCookiepolitik