Gode råd om køb af fladskærm

Gode råd om køb af fladskærm

Det er udsalgstid, og fladskærme er blandt de mange ting, hvor der lige nu er penge at spare. Men det nye TV-apparat kan gå hen og blive en stor post på elregningen. Forskellen på de enkelte modeller forbrug kan svinge med op til 1.300 kroner pr. år.

I dag sælges der næsten udelukkende fladskærms-tv. De kan inddeles i tre teknologier:
LED-TV: LED står for Light Emitting Diode. Et LED-tv har en LCD-skærm, men kaldes LED-tv, fordi det bruger LED til baggrundsbelysning. Generelt er LED-tv'er de mest energieffektive. Besparelsen ved at vælge et LED-tv frem for et almindeligt LCD-tv er typisk 20- 30 %.
LCD-TV: LCD står for Liquid Crystal Display. LCD-tv har enten baggrundsbelysning af lysstofrør eller LED. LCD med lysstofrør er den mest udbredte skærmtype og det, der normalt menes, når man siger LCD-tv. LCD-tv bruger mindre energi end plasma-tv.
Plasma-TV: Generelt den mest energislugende teknologi, der bruger omkring 50% mere strøm end LCD-tv. Nogle nye modeller har dog skåret forbruget så meget, at de er på linje med LCD-tv. Der meget stor variation i tvapparaters elforbrug - også inden for hver af de tre teknologier.
Der findes LCD-tv'er, der har et højere elforbrug end nogle plasma-tv'er med samme skærmstørrelse, og der findes LED-tv'er, der har et højere elforbrug end nogle LCDtv'er med samme skærmstørrelse. Det er derfor vigtigt, at du ser dig for, når du skal ud at købe nyt fjernsyn.
I dag har næsten alle tv-apparater en indbygget digital modtager. Det er vigtigt, at du vælger et tv-apparat med en digital modtager, der passer til modtageforholdene. Det vil sige, at hvis du modtager tvsignaler med:
•Antenne, skal du købe et tv med indbygget DVB-T modtager.
•Kabel-tv, skal du have DVBC modtager.
•Satellit, skal du have DVB-S modtager.
Mange tv'er har indbygget flere slags modtagere, så de f.eks. kan modtage signaler både fra antenne og kabel. Tjek det, før du køber. De nye tv-kanaler fra DR sendes i et format, der kaldes
MPEG4, og fra 2012 sendes alle programmer fra DR og TV2 i det format. Hvis du gerne vil kunne modtage disse kanaler og programmer, skal du købe et tv med indbygget digital MPEG4-modtager.
3 gode råd:
- Gå efter et LED-tv eller et LCD-tv, da de bruger mindre strøm end plasma.
- Jo større tv, jo højere er elforbruget. Så køb ikke større skærm end nødvendigt.
- Spørg til elforbruget i tændt tilstand og i standby, og vælg et af dem med lavest forbrug.
Typisk elforbrug
20" billedrørstv: 140-260kWh
26" billedrørstv: 160-320 kWh
32" billedrørstv: 200-360 kWh
32" LED-tv: 80-120 kWh
40" LED-tv: 140-250 kWh
20" LCD-tv: 60-110 kWh
32" LCD-tv: 110-260 kWh
42" LCD-tv: 160-390 kWh
42" plasma-tv: 260-480 kWh
50" plasma-tv: 360-660 kWh
(Ved 4 timer tændt hver dag (1.460 t/år) og resten af tiden på standby.)
Miljømærkede TV'er
I juni 2008 kom de første tv'er med miljømærket Blomsten ud i butikkerne. Det er verdens største tv-producent, Samsung, der har klaret miljøkravene, og som derfor nu kan mærke deres tv'er med EU's officielle miljømærke.

SL

FAKTA:

Læs mere om energirigtige apparater på Center for Energibesparelser (tidligere Elsparefonden) på
Hjemmesiden www.goenergi.dk

Cookiepolitik